A világ legnagyobb geoglifája - A Marree-i ember

A geoglifák olyan hatalmas motívumok, rajzok, melyek általában csak az égből láthatóak teljes nagyságukban.
A világ legnagyobb geoglifája Ausztráliában található, a Marree-i embert rendkívüli titokzatosság övezi. 

A Marree-i ember egy száraz fennsíkon fekszik, körülbelül 60 kilométerre egy Marree nevű kis településtől, Ausztrália déli részén.
1998. június 26-án egy charterpilóta, Trevor Wright épp Marree és Coober Pedy települések között repült, mikor észrevette a tájból igencsak kitűnő emberalakot.
Az alakzat a feje tetejétől a talpáig 4,2 kilométer magas, kerülete 28 kilométer. A körvonala 30 centiméter mély, és 35 méter széles.
A földmérők szerint bulldózerrel, körülbelül egy hét alatt készülhetett el, azonban senki nem látott és nem is hallott semmit.

Egyetlen nyom vezetett a helyszínre, azonban sem lábnyomokat sem keréknyomokat nem találtak, az alapos rendőrségi nyomozás sem hozott értékelhető eredményt.

Zavarbaejtő nyomok

A rejtélyt tovább bonyolítja, hogy a helyszínen egy kis gödörben több különös tárgyat találtak, beleértve egy műholdas fotót az ábráról, egy kis méretű USA zászlót egy befőttes üvegben, és egy üzenetet, mely a Branch Davidian („Davidiánus Ág”) nevű protestáns szektára utal, melyet az 1993-as Texas-ban történt Waco-i tragédia miatt ismerhetnek többen.

Az incidens azzal kezdődött, hogy az amerikai hatóságok február 28-án házkutatást kívántak tartani a "Dávidiánus Ág" farmján fegyverek után kutatva, mire egy csaknem két órán át tartó tűzharc tört ki, amelyben négy hatósági ügynök és a szekta hat tagja életét vesztette. Ezután 50 napig vesztegzár alatt volt a telep, majd a hatóságok újabb támadást indítottak. Ennek során tűz ütött ki az épületegyüttesben, amiben 76-an életüket vesztették, köztük a szektavezér, David Koresh is (eredeti neve Vernon Howell).

1999 januárjában a hatóságok az alakzat orrához közel egy eltemetett palackra bukkantak, melyben megtalálták az amerikai zászlót és az olimpiai 5 karika lenyomatát, egy idézettel H.H. Finlayson, The Red Centre című könyvéből: “In honour of the land they once knew. His attainments in these pursuits are extraordinary; a constant source of wonderment and admiration.”
(~Tiszteletéül a földnek, melyet egyszer ismertek. A céljai elérésében szerzett eredményei rendkívüliek; csodálat és tisztelet örök forrása.~)

Az idézet a könyv egy olyan oldaláról származott, mely a dobó botokkal való Wallaby vadászat ismertetésével foglalkozik, és fényképekkel olyan vadászokról, akik első ránézésre nagyon hasonlítanak a Marree-i emberre.

A nyomozók megpróbálták összerakni a nyomokat, azonban nem jártak sikerrel. Néhányan felvetették, hogy több nyomot csak azért helyeztek el a helyszínen, hogy eltereljék a figyelmet a valódi alkotóról.

Elméletek

A pletykák hamar ellepték Marree városkáját. Páran felvetették, hogy az alakzat talán a helyi légi turisztikai iroda vezetőjének a műve, hogy a hírverésből fellendítse az üzletét. Ráadásul a helyi chartergépeknek igencsak megnőtt a forgalma, mivel rengeteg turista szeretné megcsodálni az alakzatot.

Mások szerint a Marree-i embert földönkívüliek hozták létre, vagy pedig figyelmeztetés, amiért a politikus, Pauline Hanson rasszista megjegyzéseket tett az ausztrál bennszülöttekre.

Bardius Goldberg
Talán valószínűbb elmélet, hogy az alakzatot egy ausztrál művész, Bardius Goldberg alkotta, aki szerette volna, hogy a műve az űrből is látható legyen. Mikor megkérdezték erről, ő csak annyit válaszolt, hogy nem erősíti meg, de nem is tagadja, hogy ő hozta létre. Goldberg még azelőtt elhunyt, hogy a geoglifa eredetére fény derült volna.

A Marree-i ember nevű óriás geoglifa gyorsan a Dél-Ausztráliai kisváros ikonjává, egyben kiváló turista célponttá nőtte ki magát. Azonban az alakzat már alig látható. A helyszínt, mivel az őslakosok földjéhez tartozik, soha nem tették nyilvánosan látogathatóvá, azonban a természetes erózió miatt lassan elhalványult. Csak idő kérdése, hogy az alakzat végleg eltűnjön, ahogy az alkotója is.

ancient-origins.net

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése