Az Ördögtorony - A legendás Világfa tuskója?

A címet olvasva most vagy furcsán csóválod a fejed vagy pedig nevetsz rajta, de adj egy esélyt! Mire a végére érsz, talán másképp nézel majd a Föld múltjára. 

Először is beszéljünk egy kicsit a Világfáról.

A világfa a magyar népi hitvilágnak is fontos része, ágai között van a Nap és a Hold. A hit szerint csak a táltos tudja, merre van, és csak kiválasztott személy mászhat fel rá. A magyar népművészetnek is egyik legismertebb motívuma, például pásztorok szarusótartóit, szarutégelyeit díszíti. Van olyan változata is, amely szerint madár ül a csúcsán.


A világfa a világszerte ismert elképzelés, a napos-holdas képzet azonban az uráli, az altaji és a paleoázsiai népek sajátossága, a samanisztikus világkép része. A sámánhit szerint az ősök valamikor régen fent jártak az égben. Ezt a gondolatot őrizheti Tejút szavunk is.

A világfa gyakran a világhegyen áll, gyökerei a pokolba nyúlnak és ezt a helyet gyakran népesítik be kígyók, békák, férgek. Töve, a középső világ az emberek lakhelye, koronája a felső világ. Gyakran ülnek rajta madarak – sólyom, sas, turul – amelyek a lelkeket is jelképezhetik.

Másik legismertebb legenda a germán és skandináv mitológiából származik ott a világát  Yggdrasil-nak nevezik. Ez egy kőris világfa, melynek koronáját felhők fedik, gyökerei pedig egészen az alvilágig nyúlnak. A fa maga Midgard közepén nőtt keresztül, három gyökere három irányba ered, Niflheim, Jotunheim és Midgard felé. Gyökereinél három forrás fakad: a Hvergelmir, valamint Mimir és Urd forrása. A fa tetején egy aranykakas, (Gullinkambi) ül, más változatokban Vidofnir nevű, mely figyelmezteti az isteneket az óriások támadására. Törzsén a Ratatosk (Fentfogú) nevű mókus szaladgál fel s alá és viszi a híreket a Hræsvelg (Hullafaló) nevű sas és Nidhogg sárkány között.

Az Ördögtorony:

A világ egyik legkülönösebb geológiai képződménye. Az Ördögtorony Nemzeti Emlékmű az Egyesült Államokban, Wyoming állam észak-keleti részén található, Crook Country területén.


A tornyot és a hozzá tartozó mintegy 550 hektárnyi területet Roosevelt elnök 1906-ban avatta az Egyesült Államok első nemzeti emlékművévé.

Ha azt mondjuk Ördögtorony, sokan nem tudják, miről van szó. A helyet az egész világon Steven Spielberg tette ismertté, aki a Harmadik Típusú Találkozások című mozifilmben ezt a helyet tette a földön kívüli kapcsolat helyévé. De sajnos nem leszállópálya van a másik oldalon.

A tudósok szerint az Ördögtorony egy ősi vulkán magja, amely hosszú évmilliókon keresztül volt kitéve az eróziónak és a Belle Fourche folyó sodrának. Ez a folyó a torony alapja körül kígyózik, több mint 400 méterrel a csúcs alatt. 183 méter magas.

Nos, ennyi felvezető után érdemes megtekinteni az alábbi videót, melyet egy markssargent nevű felhasználó töltött fel. Véleménye szerint a Földön vannak olyan sziklaképződmények, melyek valaha óriási ősi "világfák" törzsei lehettek, melyek az évmilliók során megkövültek. Persze mindezt a "Lapos Föld" elmélettel összekapcsolva, de anélkül is elgondolkodtató a felvetés.


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése