Életre kelt egy 164 éves, mumifikálodott láma?


(Láma)

Most pedig éjjelente katonai egyenruhában és surranóban grasszál a buddhista kolostorban - 

Legalábbis erre jutottak a biztonsági kamerák felvételeit látva burját buddhista vezetők, és az sem tölti el őket kételyekkel, hogy a képeken feltűnő terepszínű egyenruhás alak nejlonszatyrokat cipel. Itt a legerősebb, szerintük bizonyító erejű felvétel...

Nem akárkiről van szó: az 1852-es születésű Itiligov láma 1927-es halála után lótuszülésben mumifikálódott, azóta is ebben a pózban ül a kolostorban található trónusán egy üvegkalitkában. Azt azonban, hogy valóban halott lenne, kétségesnek tartják: a burját buddhisták szerint csak tetszhalott, igazából Buddhához hasonlóan eljutott a megvilágosodás tökéletes állapotába.


Az tény, hogy teste kivételesen jó állapotban maradt meg. Legutóbb a kétezres években vizsgálták meg alaposan, az eredmény szerint izmai, szövetei és a bőre is ép, a bomlás jeleit nem mutatja, azt mondják olyan, mintha alig 36 órája halt volna meg. Bár egyesek szerint sóval tartósíthatták, mások úgy gondolják, hogy hibernálódott, és nirvánaszerű állapotban van.

A buddhista szangha vezetője most két, általa teljesen hitelesnek gondolt felvételt hozott nyilvánosságra. A biztonsági kamerák képei egy homályos figurát mutatnak, ahogy éjjel feltűnik a kolostor bejáratánál, az egyik képen mintha le is ülne egy kanapéra. Mivel a felvételek idején halandó nem tartózkodhatna ott, a szerzetesek biztosak benne, hogy ez csak a mumifikálódott láma lehet. Akkor is, ha a megjelenése nem éppen hagyományos öltözékben történt.

Az a tény, hogy terepruhában tűnt fel... Nem tudjuk. Lehet, hogy ez egy jel? Lehet, hogy ezzel mond valamit? Talán azt, hogy a nemzetközi szervezeteknek a békén kellene dolgozniuk?
– találgat a buddhista közösség vezetője az amúgy is kiváló Siberian Times-ban.


Bár a szkeptikusok szerint csak egy hús-vér biztonsági emberről van szó, italokkal teli nejlonszatyrokkal, helyben azt gondolják, megjelenése egy közeledő háború előjele lehet. Az Oroszországhoz tartozó Burját Köztársaságban egymás mellett él a buddhizmus, a sámánság és az ortodox kereszténység.

Enigmák

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése