Enigmalith - Egy 100 ezer éves, kőbe ágyazódott elektromos alkatrész

A kutatók szerint, akik a leletet elemezték, ez egy 100 ezer éves, kőbe ágyazódott elektromos alkatrész.

Ez egyike azon rejtélyes leleteknek, melyről keveset hallhattunk, aminek ugyanakkor hihetetlenül érdekes jellemzői vannak. Több tucatnyi lelet került elő az elmúlt évek során, amelyek nem illenek bele a történelem, antropológia és régészet fősodrású vonalába.

A felfedezés még 1998-ban történt, amikor John J. Williams elektronikai mérnök első ránézésre egy földből kifelé álló elektromos csatlakozót talált egy Észak-Amerikai gyalogtúra során. A tárgyat a semmi közepén találta, távol bármilyen emberi településtől, ipari létesítménytől, repülőtértől, gyártól és elektromos vagy atomerőműtől. Miután elkezdte kiásni a földből, Williams felfedezte, hogy a hármas csatlakozónak tűnő eszköz egy kőbe van beágyazódva.

Williams nem volt hajlandó elárulni a pontos helyet, ahol a tárgyat megtalálta, melynek eredményeképpen a szkeptikusok arra következtettek, hogy ez a tárgy is csak egy átverés. De vajon valóban az?

A leletet ma Petradoxként említik, egy eszköz, amely egy elektromos alkatrész tagadhatatlan jellemzőivel rendelkezik, amely végül tömör gránitba ágyazódott, amely kvarcból és földpátból áll, benne kisebb nyomokban csillám található. A tárgyat komoly titoktartás övezi.

Williams több mint 500 ezer dolláros ajánlatokat kapott a tárgyért cserébe, de nem volt hajlandó eladni. Williams emellett azt állította, hogy a lelet bármelyik kutató rendelkezésére áll, aki meg szeretné vizsgálni. Eddig csupán néhányan vették a fáradtságot, hogy tanulmányozzák a titokzatos tárgyat, amely kétségkívül egy elektromos alkatrészre hasonlít.

A Petradox nem egy konkréció, habkő vagy fosszília. Nem tartalmaz semmilyen ismert gyantát, cementet, ragasztót, mészkövet, habarcsot vagy más, nem-riolit/nem-gárnit kötőanyagot, azonban nagyon masszív.

Az alkatrész maga körülbelül 8 mm átmérőjű, a tárgyból kiálló csapok nagyjából 3 mm magasak, és a csapok közti távolság 2,5 mm, míg a vastagságuk 1 mm.

Williams szerint, aki egy mérnökkel és egy geológussal konzultált, hogy vizsgálják meg a tárgyat, a gránitba ágyazódott elektronikus alkatrészről kiderült, hogy nincs nyoma semmiféle ismert ragasztásnak vagy hegesztésnek, ami miatt kézenfekvő, hogy a tárgy már akkor is létezett, amikor a kőzet kialakult.

A geológiai vizsgálat alapján a kutatók úgy vélik, hogy a "kőzet" legalább 100.000 éves, ami lehetetlennek tűnik, ha a tárgyat mesterséges eredetűnek tekintjük. A technológiai fejlődés hagyományos értelmezésében nem volt rá mód, hogy az emberek ilyen tárgyakat készítsenek a történelem ezen időszakában.

Az alkatrész egyes kutatók szerint úgy néz ki, mint egy XLR csatlakozó vagy valami hasonló. A lelet egy enyhe mágneses vonzással rendelkezik, az ohm mérő szerint vagy nyitott áramkör vagy egy nagyon magas ellenállás van a csapok között.

A lelet nem úgy tűnik, hogy fából, műanyagból, gumiból vagy más felismerhető anyagból készült volna. Williams nem tette lehetővé, hogy a követ kettétörjék a további elemzéshez, de a röntgen vizsgálatok kimutatták, hogy a tárgy egy titokzatos "átláthatatlan belső szerkezettel" rendelkezik a gránit közepén.

Williams szerint a fémszerű anyag megolvadt foltjai az alkatrész felületén azt mutatják, hogy a Petradox magas hőmérsékletnek volt kitéve, amely a fém megolvadását vagy fröccsenését okozta, ami beágyazódott az anyagba.

A szkeptikusok határozottan állítják, hogy ez a 100.000 éves elektromos alkatrész egy elkészített átverés, de Williams ezzel nem ért egyet.

Meggyőződése, hogy egy olyan leletet talált, amely egyértelműen egy fejlett ősi civilizációhoz vagy egy földönkívüli fajhoz tartozott. Williams továbbra is hajlandó a kutatók rendelkezésére bocsátani a tárgyat további elemzés céljából bizonyos feltételek mellett. Ragaszkodik hozzá, hogy jelen lehessen a vizsgálatokon és hogy a kőnek sértetlennek kell maradnia.


Vannak, akik úgy vélik, hogy a tudósokat nem érdeklik ezek a tárgyak, mert félnek attól, ami kiderülhet. A lelettel kapcsolatban két lehetőség áll fenn.

Egy tudományos vizsgálat megerősíthetné azt, hogy ez nem más, mint egy bonyolult átverés, vagy pedig radikálisan megváltoztatná a történelmünk és eredetünk megértését.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése