A Halloween elveszett jelentése

Mindenszentek napja, Hallowe’en, Hallow E’en, Halloween, Halottak Napja, Samhain (kelta újév). Akármilyen névvel is illetjük, a november 1-én esedékes Mindenszenteket megelőző különleges éjszakát évszázadokon át az év egyik legmágikusabb éjszakájának tartották. Az erő éjszakájának, amikor is a mi világunkat a Másvilágtól elválasztó fátyol a legvékonyabb.

Amennyire mindenütt megjelenik a világon a Halloween ünneplése, annyira kevesen ismerik csak közülünk, hogy a Halloween igazi eredete az elődök (az ősök) iránti tiszteletadás ceremóniája, valamint a halottak napja. Ez az az időszak, amikor a világok közötti hártya vékonyabb, ezért is „láthatják” oly sokan az élet másik oldalát. Ez az évkör ama időszaka, amikor a spirituális és az anyagi világok kitapinthatók egy pillanatra, s nagyobb erők állnak rendelkezésre a mágikus műveletek gyakorlására.

Ősi rituálék


Az ősi időkben ez a nap az év egy különleges és kiemelt napjának számított.

A kelta naptárban ez volt az év egyik legfontosabb napja, amely az év középpontját (fordulópontját) jelezte, a Samhain-t, vagy a „nyár végét”. A Május Elseje nagy Tavaszi Fesztiváljával szemközt tűnik fel ez a nap és az év fordulópontját jelképezi, az új év estéjét, amely egyúttal az év sötét időszakának a kezdete.

És miközben a kelták megünnepelték, addig ennek a napnak az eredete összekapcsolódott más kultúrákkal is, így Egyiptommal és Mexikóban a Dia de la Muerta-val, azaz a halottak napjával.

A kelták hittek abban, hogy a tér és az idő szokványos törvényei hatályon kívül helyeztetnek ezen időszak alatt, ami egy speciális ablakot létesít, amelyen keresztül a spirituális világ összekeveredhet az élővel (értsd: az emberek által élőnek nevezett világgal). Ez egy olyan éjszaka volt, amikor a halottak átkeltek a fátylakon és visszatértek az élők földjére azért, hogy a családjukkal vagy a nemzetségükkel ünnepelhessenek.

Jack-o-lanterns – Lámpás Jack

Eme ősi hagyományból származik a szünidő egyik leghíresebb ikonja: a Jack-o-lantern.

Az ír folklórból eredeztethető: a Jack-o-lantern-t használták Jack, a hírhedt szélhámos elveszett lelkének a megvilágítására, amely a világok között ragadt. Azt mondják, hogy Jack rászedte az ördögöt egy taliga fával, amikor egy kereszt képét karcolta a fa törzsébe, s így ejtette fogságba az ördögöt. A kópésága megakadályozta abban, hogy a Mennyországba jusson, és mivel feldühítette az Ördögöt is, ezért a Pokolba sem tudott bejutni, így aztán Jack egy olyan elveszett/kóbor lélekké vált, aki a világok között rekedt.

Eredetileg fehérrépákat/karórépákat vájtak ki Írországban, amelyeknek a belsejébe gyertyákat helyeztek, mivelhogy a lámpások világítottak útjelzőül, hogy Jack elveszett lelke hazatalálhasson. Innen az elnevezés: Lámpás Jack. Később, amikor bevándorlók érkeztek az Újvilágba, a sütőtök könnyebben elérhető volt, így a kivájt tök – a benne egy égő gyertyával – töltötte be ugyanezt a funkciót.

Halotti ünnepség
Amikor az Egyház kezdett érvényre jutni Európában, akkor az ősi pogány rituálékat átemelte az Egyház ünnepei közé. Mivel az Egyház nem támogathatta valamennyi halott általános ünnepét, ezért létrehozott egy áldott/megszentelt halottaknak szóló ünnepet, amely mindazoknak szólt, akiket megszenteltek, vagyis „Mindenszenteknek”, amely át lett alakítva Mindenszentek Napjává (nov.1.) és Halottak Napjává (nov.2.).

Ma elveszítettük az év legkiemelkedőbb időszakának a jelentőségét, amely a modern időkben egy gyertyás ünneppé alakult át, amikor a gyerekek akcióhősöknek öltözhetnek be.

Sok kultúrának megvannak azok a szertartásai, amelyek révén a halottaikat tisztelik. Ezek során kiegészítik a születés és a halál ciklusát, valamint összekapcsolódnak az univerzum harmóniájával és rendjével – éppen akkortájt, amikor belépünk a sötétség szakaszába –, hogy a következő évet támogassuk.

Amikor idén meggyújtod a gyertyáidat, idézd tudatodba ennek az időszaknak az igazi potenciáját, az élet mágikus oldalával alkotott mágikus kapcsolatok egyikét, és szánj időt az előttünk eltávozottakról való megemlékezésre is. Ez egy olyan időszak, amikor elküldhetjük a szeretetünket és a hálánkat nekik, hogy az otthonukba visszavezető utat megvilágítsuk.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése