Az öngyilkosok himnusza - A magyar dal rengeteg embert kergetett a halálba

Azt hinnéd, ez egy novella címe, de nem. A Szomorú Vasárnap valóban több ember kergetett a halálba, amit 28 nyelven fordítottak le. Bécsben egy tinédzser lány fojtotta vízbe magát, miközben ennek a dalnak a kottáját szorongatta. Budapesten egy bolti eladó lett öngyilkos és ebből a dalból idézett utolsó levelében. Londonban egy nő túladagolta magát, miközben újra és újra játszotta a dalt. Ezek után megmernéd hallgatni egy szomorú vasárnapon?

Mese az összetört szívekről és egy Szomorú Vasárnapról

A Szomorú Vasárnap már becenévet is kapott világszerte. A „magyar öngyilkos dal.” Több száz embert késztette öngyilkosságra köztük azt a férfit is, aki megkomponálta. A zeneszerző Seress Rezső életét is elvette, akinek ez a dal különben kasszasikert hozott, főleg Amerikában. A Szomorú vasárnapot összesen 28 nyelvre fordították le, és olyan világhírű előadók is megénekelték, mint Louis Armstrong, Ray Charles, Bing Crosby, vagy Frank Sinatra.

1933-ban alkotta meg a 34 éves Seress Rezső. Egyes beszámolók szerint ekkor tájt Párizsban, más verziók szerint Budapesten élt. Ha minden igaz, elhagyta a barátnője, ami meglehetősen mély nyomot hagyott benne és akkor írta meg a Szomorú Vasárnap dallamát. Aztán színre lép Jávor László, dalszövegíró és a 8 Órai Újság rendőri riportere megkereste őt azzal a kéréssel, hogy komponáljon dalt az egyik verséhez, ami a Szomorú vasárnap címet viselte. Egyes feltételezések szerint Jávort (is) elhagyta a barátnője, így kapott a vers igazán bánatot színezetet.

Seress Rezső
Mások szerint Seress a saját háborús élményeit öntötte bele a dalba, ami meglehetősen tragikus, hiszen zsidóként koncentrációs táborba vitték, amit nagy szerencsével túlélt. Később színházakban és cirkuszokban dolgozott, többek között légtornászként. Ezután vált dalszerzővé, de a Szomorú Vasárnapon kívül sosem volt másik ennyire nagyot szóló száma.

Két évvel a felvétel után kezdődött meg az öngyilkossági hullám, mialatt a dalt szerte a világban lefordították. Mikor egyre több ember vonult önkéntesen a túlvilágra a dal hatására betiltották azt. Bár az egymásnak ellentmondó jelentések szerint, Amerikában sosem tiltották be, Angliában pedig a „túlzottan felkavaró” hatása miatt szöveg nélkül játszották a rádiókban a korai 40-es években.

Seress Rezső így mesélt 1936-ban a Délmagyarországnak:

"Egy májusvégi hajnalon valamelyik minisztériumnak egyik fiatal tisztviselője agyonlőtte magát egy taxiban. Mikor az őrszemes rendőr kikutatta a halott zsebeit, pénztárcájában talált egy fényképet és mellette a Szomorú vasárnap szövegét. A rendőr jelentést írt és mellékelte a tárcát fényképpel és szöveggel. Így lett a ‘Szomorú vasárnap’ – akta. A rendőrség megindította a nyomozástés kiderítette a tényállást. A tisztviselő az egyik budai kiskocsmában egész éjjel a Szomorú vasárnapot huzatta a cigánnyal. Jókedvűen telt el az éjszaka és hajnalban – éppen vasárnap volt – beült egy taxiba, elvitette magát egy zöld zsalugáteres, fehér csipkefüggönyös ablak alá és ott az ablak alatt szívenlőtte magát."

"Eszembe jutott a régi szegedi emlék. A temetés… Megdöbbentem… Az én muzsikám miatt? … Magam is nyomozni kezdtem és rövidesen kiderítettem én is a tényállást. A fiatalember reménytelenül szerelmes volt. Ezért lett öngyilkos. Megnyugodtam. Hogy a Szomorú vasárnapot huzatta? Hát istenem! Szép dal, tetszett neki…
– Aztán egy kis cseléd is öngyilkos lett. Búcsúleveléhez ő is a Szomorú vasárnapot mellékelte. Nagyon sajnáltam, de már éreztem, hogy a dalnak – nagy a sikere…"

Jávor László a bal szélen
Ám a mese még nem ért véget, hiszen miután ismertté vált a dal, állítólag Seress visszatért, hogy felkeresse exbarátnőjét, aki a dalt ihlette. De valószínűleg a szíve kismillió darabra tört össze, mikor megtudta, hogy a nő megmérgezte magát. Az sem segített a férfi vérző szívén, hogy a nő közelében találtál a dalának kottáját, illetve egy másik variáns szerint egy papírt, amin két szó állt: Szomorú Vasárnap.

Igaz vagy sem, Seress hazatért és1968-ban kiugrott a budapesti bérházának ablakából, amit túlélt és január 11-én, a MÁV Kórházban gipsze drótjával fojtotta meg magát.


Ezek után bárki is akarja meghallgatni, csak óvatosan tegye és lehetőleg véletlenül se depressziós állapotban tegye…

A dalszöveg

“Szomorú vasárnap
száz fehér virággal
vártalak kedvesem
templomi imával.
Álmokat kergető
vasárnap délelőtt,
bánatom hintaja
nélküled visszajött.
Azóta szomorú
mindig a vasárnap,
könny csak az italom,
kenyerem a bánat.

Szomorú vasárnap.

Utolsó vasárnap
kedvesem gyere el,
pap is lesz, koporsó,
ravatal, gyászlepel.
Akkor is virág vár,
virág és – koporsó.
Virágos fák alatt
utam az utolsó.
Nyitva lesz szemem, hogy
még egyszer lássalak.
Ne félj a szememtől,
holtan is áldalak…

Utolsó vasárnap.”


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése