A titkos űrügynökség ajándéka

A NASA-nak jutott az a két űrteleszkóp, ami a kémeknek már nem kell - eddig raktárban porosodtak, pedig százszor erősebbek, mint a Hubble. 

1990 óta működik a Hubble(NASA) A NASA már egy ideje dolgozik a korosodó, számos nagyjavításon átesett Hubble lecserélésén. Az utódnak szánt James Webb űrteleszkóppal a legnagyobb probléma az, hogy még kész sincs, máris két és félszer annyiba kerül, mint az eredetileg tervezett összeg. Magyarul a NASA nincs könnyű helyzetben. 

Ehhez képest most kiderült, hogy az Egyesült Államokban működő Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO - National Reconnaissance Office) New York-i raktárában egyből két, használaton kívüli teleszkóp is porosodik - a felderítők nagyvonalúságát jelzi, hogy ezeket a NASA megkapta ingyen és bérmentve. 

Az esetben az a legmegdöbbentőbb, hogy az NRO-1 és NRO-2 százszor nagyobb felbontási képességgel bír, mint a NASA űrteleszkópja, ugyanis esetükben a (Hubble-hoz hasonló) 2,4 méter átmérőjű tükör működését egy másodlagos tükör is kiegészíti. 

A titkos ügynökség egyébként az amerikai kormányzat számára kémműholdakat készít és üzemeltet - gyakorlatilag a NASA titkos változatáról van szó, amely a csillagok helyett a Föld felszínét kémleli. Arról természetesen nem tudni, hogy eddig mire használták a "forgalomból kivont" két teleszkópot, azonban az embernek akaratlanul is eszébe jut: ha a titkos ügynökségnek ezekre már nincs szüksége, jelenleg milyen hatékonyságú eszközöket működtethet? (Főleg, hogy az NRO teleszkópok 1981-94-ig működtek. Azóta olyanok lehetnek amik egy legyet is le tudnak fotózni repülés közben a falon keresztül. Sosem tudhatjuk épp kit figyelnek meg. Valószínűleg így bukik le sok szerencsétlen ember aki kendert nevel a pincéjében... a szerk.)

A csillagászok természetesen szívesen fogadták az ajándékot, azonban üröm az örömben, hogy egyelőre nincs erőforrás elkülönítve az "ex-kémteleszkópok" pályára állítására és működtetésére.

/Hír24/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése