Blokkolja az UFO a kutatóhajókat

Stockholm — Még maga az X-akták Mulder ügynöke is kezét-lábát törné, hogy utána eredhessen a Balti-tenger mélyén heverő állítólagos ufó rejtélyének, főleg amióta újabb és újabb titokzatos hírek érkeznek a Botteni-öbölben elsüllyedt azonosítatlan tárgy felől.

A Csillagok háborúja legendás űrhajója, a Han Solo irányította Ezeréves Sólyom alakjára hajazó különös tárgyat tavaly májusban szúrta ki az egyik, a térségben pásztázó szonár, ám akkor a feltűnő hasonlóságon kívül még nem szóltak egyébről a hírek. Nemrégiben azonban a felfedezést tévő kutatócsoport, az OceanX kiszállt a helyszínre, hogy beazonosítsa a mélyben heverő feltételezett ufót, s beszámolóik egy sokkal nagyobb rejtélyre utalnak.

A titokzatos tárgy ugyanis gyakorlatilag bemérhetetlen, kétszáz méteres körzetben kioltja az összes radart, szonárt és még a búvárok elektronikus készülékeit, kameráit és műholdas telefonjait is működésképtelenné teszi. Az egyik búvár, Stefan Hogerborn élete legbizarrabb élményének nevezte a vak merülést.

A különös formájú tárgyhoz nem tudnak közel menni a búvárok
– Az összes elektromos műszerünk, még a műholdas telefonok is leálltak, ahogy a tárgy fölé értünk – mesélte a búvár az NDTV televíziónak. – Amikor kétszáz méterre eltávolodtunk, újra bekapcsolt minden, de amikor ismét megközelítettük a tárgyat, a műszerek megint elnémultak – magyarázta a különös jelenséget a szakember.

Az OceanX kutatói egyelőre semmilyen értelmes magyarázatot nem találtak a csaknem száz méter mélyen heverő, hatvan méter átmérőjű tárgy mibenlétére, mint ahogy arra a háromszáz méteres, egyenesre radírozott sávra sem, ami a jelenségig vezet a tenger fenekén, s ami leginkább egy leszállópályára, vagy épp egy lezuhanó tárgy által lesimított nyomvonalra emlékezteti a kutatókat.

– Száz százalékig meg vagyok győződve arról, hogy amit találtunk, az rendkívül egyedi dolog – mondta a csapat egyik tagja, Dennis Asberg. – Hogy ez egy meteorit, egy vulkanikus képződmény, egy hidegháborúban itt elsüllyedt orosz tengeralattjáró egy darabja, vagy épp egy földön kívüli űrhajó, azt egyelőre nem sikerült kiderítenünk.

A megoldásra persze számos elmélet született már, az ufókban kevésbé hívő kincsvadászok szívesebben vennék, ha egy középkori, aranyat rejtő hajóroncsra bukkannának a mélyben, ám egyelőre azt kell kitalálni, mi okozza az elektromos eszközök csődjét, azok nélkül ugyanis nincs biztonságos merülés.

K. Á.

/blikk.hu/

3 megjegyzés :

  1. Eddy javítsd már majd ki a 60 métert 18 méterre, mert a kicsit sem okos magyar hírportálok 60 métert terjesztenek 60 láb helyett, ezáltal hiteltelenítve pár ember szemében a sztorit.

    VálaszTörlés
  2. Elég hoax szagú az egész. Muszáj volt találni egy alibit arra, hogy miért nem állnak elő semmilyen konkrétummal a "tárgyról".. Fotók például... Amúgysem tűnik túl szimmetrikusnak a tárgy, nem tudom miért tűnik ez alapján ufo-nak...

    VálaszTörlés