Amerikai összeesküvést sejtenek az orosz űrprogram ellen

Az orosz űrügynökség vezetője szerint a közelmúlt orosz űrkudarcai mögött talán külföldi erők „aknamunkája” állhat.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint Vlagyimir Popovkin, a Roszkoszmosz vezetője ezt az „elméletét” legutóbb január 10-én fejtette ki, amikor a szerencsétlenül járt Fobosz-Grunt űrszondával kapcsolatban kérdezték. Mint ismeretes, a november elején indított Fobosz-Grunt célja a Mars Phobos nevű holdjának vizsgálata lett volna. Az űreszköz azonban nem tudta elhagyni az alacsony Föld körüli pályát, az ehhez szükséges hajtóműindítások nem működtek.

Popovkin nem nevezett meg konkrét külföldi országot, ahonnan a szabotázst feltételezné, de nem nehéz kitalálni, hogy az Egyesült Államokra gondolhatott. Az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva a legfőbb orosz űrvezető – bár úgymond nem akart vádolni senkit – gyanúsnak találta, hogy több „megmagyarázatlan” hiba is történt mostanában orosz űreszközökkel, amikor azok a Föld olyan területei fölött keringtek, ahol kívül estek az oroszországi követőállomások látókörén.

A Roszkoszmosz szóvivője, Alekszej Kuznyecov kérdésre sem fejtette ki részletesen, hogy pontosan mire is vonatkozna Popovkin megjegyzése, miszerint a modern technológiák kiszolgáltatottá teszik a műholdakat a rossz szándékú (külföldi) zavaró beavatkozások számára. Miután nincs hidegháború, sőt elég kiterjedt az együttműködés a nemzetközi partnerek között – gondoljunk csak például a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetésére, vagy az orosz Szojuz űrhajók használatára a személyzetcserékhez –, a gyanúsítgatás több mint furcsa. Szakértők szerint szomorú, hogy láthatólag tovább él az az orosz „hagyomány”, ami előszeretettel hibáztatja a külföldieket, ha valami nem sikerül...

A Fobosz-Grunt története csak egy abban a szerencsétlen sorozatban, amelyben az elmúlt év során számos űreszköz pályára állításával akadtak gondok Oroszországban. A szabotázs helyett a legtöbben inkább azzal magyarázzák a kudarcokat, hogy az orosz űrszektor mostanra válságos helyzetbe került: korszerűtlen berendezésekkel egyre idősödő szakembergárda dolgozik, baj van az utánpótlással, és a finanszírozással is.

/paranormal.hu/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése