A kanadai hadsereg kutat egy titokzatos zaj után a sarkvidéken

Megmagyarázhatatlan eredetű csengő, néha búgó hangokat hallanak Kanada északi területén az inuit vadászok és halászok. Elmondásuk szerint a hangok mintha a sarki tengerfenékről jönnének. A furcsa jelenség egész nyáron észlelhető volt, ráadásul olyan területeken, amelyek az inuitok vadászterületei. Ezeken a helyeken általában tömegesen vonulnak át a tengeri emlősök. Idén azonban szinte egyáltalán nem jöttek, ami arra utal, hogy a különös hanghatás elijeszti őket. A hangot hajósok is hallották, és ők is úgy tippeltek, hogy az a tengerfenékről ered.

Természetesen több elmélet is napvilágot látott, egyesek nyersanyag-kitermelő vállalatok szonáros kutatását sejtik a háttérben, de vannak, akik szerint a Greenpeace környezetvédő szervezet rejtett el valamit a tengerben, hogy meghiúsítsa a vadászatot. Ugyanakkor mind a gyanúba került cégek, mind a Greenpeace határozottan tagadják, hogy bármit is csinálnának a tengerben. A helyi hatóságok biztosan nem adtak engedélyt ilyen tevékenységre.

A szóbeszéd felkeltette a kanadai fegyveres erők figyelmét is, ezért egy CP-140 Aurora tengerészeti járőrgépet küldtek a helyszínre. A tengeralattjáró-vadászatra is alkalmas gép megvizsgálta a területet, de nem észlelte a hangot, sem másmilyen víz alatti anomáliát. A katonai kutatás óta nem érkezett újabb jelentés a rejtélyes hangról.

A kanadai védelmi minisztérium szerint nem kizárt, hogy tengeralattjárók okozzák a jelenséget, de ezt valószínűtlennek tartják. Igaz ugyan, hogy az orosz katonai erődemonstrációk megsokasodtak az utóbbi években, de ez sem indokolná, hogy az alapvetően rejtőzésre tervezett búvárhajók hónapokon keresztül működtessék aktív szonárjukat.


Eközben Ontario-ban egy halk, morajló hang, az úgynevezett "Windsor Zúgás" frusztrálja helyieket közel hat éve. Néhányan égzengéshez, vagy mélynyomóhoz hasonlítják, mely rezegteti az ablakokat.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése