Bármikor megszűnhet az elektromosság és a kommunikáció

A szerdai napkitörést követően újabb napkitörést várnak szakemberek, aminek hatása akár telibe is találhatja bolygónkat. Az AR1429 jelű napfoltcsoport rendületlenül növekszik, mérete már a Föld átmérőjének körülbelül hétszerese.

A heti brutális X5,4-es napkitörés apropóján és korábban is írtunk már a várható napviharokról és azok esetleges hatásairól. Ez sokak számára kényes terület, hiszen a földrengésekhez hasonlóan az ilyen jelenségek pontos megjósolása sokszor lehetetlen. Azt azonban tudhatjuk, hogy a nap aktivitásának vannak úgynevezett csúcspontjai, amikor több és erőteljesebb kitörésekre lehet számítani. A Bibliában számos olyan prófécia olvasható az emberiség jövőjével kapcsolatban, amelyekről könnyű elképzelni, hogy bizonyos természeti jelenségek okozzák majd (mint például a Jelenések könyvének 8. fejezetében leírtak esetében). „És akkor jelek lesznek a napban, a holdban és a csillagokban…” (Lukács 21:25)
„A földet egy kibernetikus báb veszi körül. Képzeljük el, milyen hatással lenne ránk egy ilyen mega napvihar,” mondta Daniel Baker, a Colorado Egyetem Atmoszférikus és Űrkutatási Laboratóriumától a National Geographic riporterének. „Minden alkalommal, amikor bankkártyával vásárolunk, műholdas kapcsolatot használunk. Képzeljük el, mi lenne egy nagyvárosban áram nélkül egy hónapon vagy éven, vagy akárcsak egy héten keresztül! A károkat ezermilliárdokban tudnánk csak kifejezni és hatását évekig éreznénk. „ A nap 12 évente éri el aktivitásának maximumát és ez az időszak, amikor egyre több és egyre intenzívebb napviharokra számíthatunk, nagyon közel van.”

"A nap aktivitási ciklusai a hurrikánszezonhoz hasonlóak. Az elmúlt négy-öt év eseménytelenül telt,” mondja Tom Bogdan, a Colorado állam működő Űridőjárás Előrejelzési Központ igazgatója. „A nap ébredezik. Minden esemény önmagában is erőteljes lehet. A Carrington esemény során az Sarki fényeket még a Karib-tenger szigetvilágában is látni lehetett és Amerikában elég volt ahhoz, hogy ennek fényénél éjszaka elolvashasson valaki egy újságot.” Pete Riley, a kaliforniai Előrejelző Tudományos Központ munkatársa szerint 12% esély van egy mega napkitörésre.

„Ha néhány tizedet tévednék is, még mindig nagyobb számról beszélünk, mint amire korábban gondoltam,” nyilatkozta a Gizmodo-nak miután a Space Weather oldalán, február 23-án előrejelzései megjelentek.
Az alacsony intenzitású napkitörések elég szokványosak, ezeket sarki fény formájában gyakran láthatjuk is. Egy Carrington esemény intenzitású vihar ezzel szemben több ezermilliárd dollár kárt is okozhatna a vihart követő első év során, a National Research Council 2008-ban megjelent jelentése szerint. Egy hosszabb ideig tartó áramkimaradás például fennakadásokat okozna a közlekedésben, a kommunikációban, a bank és pénzvilágban és a kormány szolgáltatásaiban, -áll a jelentésben. A szivattyúk leállása miatt még a vízellátás is megszűnne, a hűtés hiánya miatt pedig rengeteg étel menne tönkre.

Mire számíthatunk, ha bekövetkezik egy olyan napkitörés, ami teljes mértékben tönkreteszi majd az elektromosságot és a távközlést? Ezen a kérdésen talán nem ártana többet gondolkodnunk, mert egy olyan eseményről van szó, amely bármikor bekövetkezhet. Ebben az esetben nem lesz TV. Nem lesz rádió. Se Internet. Se telefon. Egy néma világban fogjuk találni magunkat, ahol csupán a személyes kommunikáció által informálódhatunk.

A környezetünkben mindenki csupán találgatni fog, hogy mi történhetett, hiszen az emberek többsége talán soha nem is olvasott híreket a napkitörésekről. Az elszabaduló pánik több helyen elkerülhetetlen lesz. A hírzárlat, az információ áramlásának hiánya olyan pánikszerű hangulatot teremthet, melyben könnyen felborulhat majd a rend és ez csak egy valami felé vezethet: káoszhoz.

Ha a rend felbomlik, akkor onnantól kezdve megindulnak a zavargások, a fosztogatások, egymás öldöklése és a mindenáron való testi fennmaradás, a túlélés. El fognak tűnni az alapvető emberi értékek. Egymás tisztelete, az egymásról való gondoskodás elveszti létjogosultságát és a hangsúly azon lesz, hogy bármi áron élelmet szerezzünk és ha kell, fegyverrel elvegyük mástól azt, ami neki van. Valóban ez fog bekövetkezni? Vagy megmarad bennünk az emberiesség?

Belegondoltunk-e elég mélyen, milyen következményei lesznek egy napkitörésnek? Fel tudjuk-e fogni, mivel jár majd, ha teljes mértékben megszűnik az elektronikus kommunikáció? Képesek leszünk-e higgadtak maradni és megállni a helyünket ebben a nehéz időszakban? Ezeket a kérdéseket nem árt ha elkezdjük feltenni magunkban, mert a természet erői olyan kiszámíthatatlanok, hogy lehet épp holnap fog mindez megtörténni.

/paranormal.hu/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése