A Lagarfljót-tavi szörny

Az izlandi Lagarfljót-tó szörnye kevésbé ismert Loch Ness-i rokonánál, de most Hjörtur Kjerúlf felvételének köszönhetően alig egy hét alatt az internet szenzációjává vált.

Egyesek szerint az alábbi videó, melyen egy kígyó-szerű állat átsuhan a Kelet-Izlandi Jökulsá í Fljótsdal nevű folyón, kétségtelenül bizonyíthatja, hogy létezik az a vízi lény, melyet a helyiek Lagarfljótsormurinn-nak vagy mások Izlandi féregszörnynek neveznek.

A hírhedt lény nevét arról kapta, hogy állítólag a Lagarfljót-tóban él, mely 40 km hosszú és 367 láb mély. Az első jelentések ehhez a tóhoz köthetőek 1345-ből.


"Egy legenda szerint egy asszony az aranygyűrűjére tekert egy kukacot, hogy az ékszer megnőjön. Amikor később ránézett, elszörnyedve tapasztalta, hogy csak az állat nőtt meg, méghozzá igen nagyra. Ijedtében a tóba dobta és az óta ott él a szörnyeteg hosszú évszázadok óta." (Legendavadász)

A lény "robotszerű" kinézete miatt néhányan úgy vélik, hogy ez csak egy jól kidolgozott átverés.
A lény legutóbbi megjelenése 1998-koz köthető, mikor egy csapat kiránduló azt állította, hogy láttak valamit közel a parthoz, de a lény féreg szerű megjelenését nem említették.

Lehet, hogy a nevét egyszerűen rosszul fordították: Lagarfljótsormurinn egyszerűbben Lagarfljót worm, vagyis Lagarfljót féreg. Azonban az északi germán (norvég) nyelvjárás miatt inkább Lagarfljót würm, vagy wurm, ami visszavezethető a sárkány folklórra.

Az elnevezés lehet, hogy téves, de a filmen akkor is látunk valamit mozogni a vízben. Talán előbb-utóbb kiderül, hogy hoax-volt-e.

A sárkányokról bővebben itt:

1 megjegyzés :

  1. A Lagarfljót-tavi szörny egy hosszú, tekergőző, vízi kígyó. Nagy feje van.
    Én megnéztem és állatnak tűnik, tehát nem robotszerű vagy átverés ..... :)

    És ez a videó róla nagyon jó, jólsikerült.
    Látszik rajta az egész lény, nem csak mint pl. a Loch Ness-i szörnynél hogy a nyaka vége meg a feje látszik a fotón.
    Ez egy HÍRES LÉNY.. :DD
    Köszi a videót mert most láttam először ezt az állatot, (sőt, most hallottam róla először!! )

    VálaszTörlés