Ismét téma a titkos déli-sarki náci bázis

Újra felerősödtek a titkos háborús bázis létezéséről szóló szóbeszédek a különböző internetes fórumokon, miután orosz kutatók vizet nyertek a Vosztok-tóból.


Soha nem fúrtak még olyan mélyre jégben, mint február 5-én az Antarktiszon. A több millió éve érintetlen, több kilométer vastag jégpáncél alatti Vosztok-tóból először sikerült mintát venni orosz kutatóknak.

A kutatás nem csak a több millió évvel ezelőtti élet rejtélyeire adhat választ, de egy hét évtizedes kérdésre is pontot tehet. Az orosz Ria Novosztyi által felidézett teória szerint ugyanis a nácik titkos bázist építettek a Vosztok-tónál a harmincas években.

Az állami kézben levő újság azonban nem áll meg itt, még mélyebbre ás a történetben, amikor az írja: „azt is beszélték később, hogy az U-977-es tengeralattjáró Adolf Hitler és Eva Braun maradványait klónozás céljából az Antarktiszra vitte”.

Még a Times is írt róla

A szóbeszéd az évek elteltével mit sem csillapodott, annak ellenére sem, hogy komoly erőfeszítéseket tettek a mindenfajta alapot és bizonyítékot nélkülöző híresztelések megcáfolására – talán éppen azért, mert némi igazság volt benne. A Times 1941-ben például azt írta, hogy létezik egy német javítóműhely Dél-Amerikához közel, az Antarktisz legészakibb pontján.

Azért, hogy a találgatások folytatódjanak, sokat tett a Nature is. A tudományos lap szerint 1938 és 1939 között a németek expedíciót vezettek a Déli-sarkhoz. 1945 júliusában pedig egy német tengeralattjáró, a U-530 megjelent az argentin tengeri bázisnál, Mar del Plata-nál, amelyet a következő hónapban az U-977 követett.

2007-ben már jóval józanabb hangot ütött meg az amerikai Polar Record című szaklap, amely tételesen megcáfolta a légből kapott állításokat. A rendelkezésre álló információk szerint a két tengeralattjáró nem érte el az Antarktiszt, nem volt semmilyen titkos bázis Dronning Maud Landnál, amelyet a brit SAS nem támadott volna meg, mivel az csak civil tevékenységet folytatott a területen.

/mult-kor.hu/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése