Egy ókori számítógép: Az antiküthérai szerkezet

1902. május 17-én a tenger mélyén keresgélő szivacshalászok találtak egy furcsa szerkezetet egy i.e. 1. században elsüllyedt római hajóroncsban, 40 méter mélyen, a görögországi Antiküthéra szigete mellett.

Ez egy erősen korrodált mechanikus számítógép, mely a régi, 19. századi órák pontosságának és komplexitásának jegyeit hordozza magán. A pontos rendeltetése még nem teljesen ismert. Feltehetőleg a csillagászatban használhatták. Pontos méréseket végezhettek vele: a Nap, a Hold és öt másik bolygó pontos helymeghatározására. Keletkezése kb. Kr.e. 100-150 körülre tehető, mielőtt egyáltalán hasonló szerkezet megjelent volna a világ más részein.

Több mint 2000 írásjel és szimbólum található rajta. A szerkezet eleje egy órára emlékeztet, amely két koncentrikus kört jelöl ki, az egyik a görög zodiákust, a másik az egyiptomi naptárt mutatja.A legnagyobb keréknek 27 foga van. 33 cm magas, 17 cm széles, és 9 cm mély, bronzból készült és fa tokban volt elhelyezve.

"Ez a szerkezet igen bonyolult része" – fogalmazott James Evans tudománytörténész. "Senki nem gondolta volna, hogy az i.e. 2. században ilyen összetett szerkezetek léteztek volna" – tette hozzá. A korábbi kísérletek azt is megmutatták, hogy a mechanika a Hold különleges mozgását is le tudta képezni. Mivel a Hold a Föld körül egy elliptikus pályán, s nem egy szabályos körön mozog, a sebessége a hónap során többször is változik, egyszer lelassul, máskor felgyorsul. Tony Freeth, a Cardiff Egyetem kutatója szerint ezért két, egymást átfedő fogaskerék volt a felelős.

A Föld is hasonló pályát fut be a Nap körül, de ennek még a Holdnál is finomabb hatásai vannak. "Nagyon nehéz lehetett ezeket fogaskerekekkel lemodellezni" – mondta Evans. A kutató kollégáival együtt azt javasolta, hogy nyújtsák meg a zodiákust; ha a mechanika első kerekének részei szélessebbek lesznek, akkor a Napot szimbolizáló karnak nagyobb utat kell megtennie az év során a Bika, mint a Mérleg idején. Ezzel a csúszással tényleg úgy tűnik, mintha a Nap egyszer lassabban, máskor gyorsabban haladna, még ha a kéz által mozgatott fogaskerék állandó sebességgel is mozog.

A röntgenvizsgálatok és egyéb modern eszközök segítségével kiderült, hogy a szerkezet több mint 37, kézzel készített, bronz fogaskerékből és tárcsából áll.

 A kutatók szerint az antiküthérai szerkezet napközpontú, vagyis heliocentrikus szemlélettel készült. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy az emberiség 2000 éve is rendelkezett fejlett csillagászati tudással és technológiával.

A kutatások 2008-ban újabb eredményeket hoztak, amelyekről a tudósok a Nature magazinban is beszámoltak. A tanulmány szerint a szicíliai Szürakuszaiban élő Archimédesz lehetett a szerkezet ötletgazdája.
A projekt vezetője azt is közölte, hogy a szerkezet hátlapján látható ábrák egy ókori naptár 12 hónapját és más időszámítási egységek korinthoszi eredetű nevét tartalmazzák, amelyek Archimédszig visszanyúló örökségre utalnak.

Videó a szerkezet működéséről:

2 megjegyzés :

  1. Ajánlanám ebben a témában Erich von Däniken-től a "Múlt megmagyarázhatatlan rejtélyei"-t, vagy az "Ősi asztronauták" című műveket... Tényleg érdemes megnézni őket... Az ehhez hasonló témákban igencsak sokféle dologról hallani bennük... -Sir

    VálaszTörlés
  2. igen, nekem pár filmje le van szedve DVDre. nagyon sokat tud, de néha kicsit túloz. A Móricz János féle incidensnek nézz utána. ott Däniken állított pár valótlanságot.

    VálaszTörlés