Poltergeist - Kopogó szellem

Különös kopogások, reccsenések és csattanások. Eltűnő, majd a legvalószínűtlenebb helyről előkerülő tárgyak. Aligha hinnénk, de ezek a fenti történések lehetnek poltergeist-jelenség első, kezdeti tünetei is. Ezután pedig ami következik: iszonyú felfordulás, tárgyak repkedése, zűrzavar. Ezen anomália azonosításáról azonban egyenlőre még megoszlanak a vélemények a parakutatók, a szkeptikusok és a laikusok között.

Poltergeist. Ez a kifejezés németül van, és tökéletesen le is írja, mi az: zajos szellem.
Ez a fajta paranormális jelenség hányakat késztetett már arra, hogy mindenüket, otthonukat otthagyva az életükért meneküljenek. 

És ami még félelmetesebb, hogy a kopogó-szellem jelenség teljesen hétköznapi dolog. Rengeteg abszolút nem hívő ember, teljesen normális körülmények között találkozott már vele. És rengeteg film is készült, úgyhogy, ha még nem is éltünk át ilyet, pontosan tudhatjuk, mire számítsunk. 
A tudományos világ a kopogó szellemeket rosszindulatú, romboló, minimum gonoszkodó, és feltétlenül zajos, nem igazán jó szívvel várt egyedekként tartja számon, és nem véletlenül. Ezt a fajta paranormális jelenséget már a kora középkorban megfigyelték, és a tudósok (igen, erről még a tudósok is hajlandók tudomást venni) azon vitatkoznak, vajon mi is okozhatja. Jellemzőek a röpködő tárgyak, rossz szagok, hangos zajok, dübörgés, csapkodás hangjai, megmagyarázhatatlan elektromos jelenségek… és még hozzá esetleg megjelenő szellemek. 

A független, és a megtörtént esetek elemzésén alapuló kutatás némi fényt vethet a jelenségre. 

A parapszichológia azonban egy rövidített szóval is ellátta ezt a jelenséget, mégpedig RSPK néven, amely ismétlődő, spontán pszichokinézist takar. (A pszichokinézis az a jelenség, amikor az ember pusztán a gondolata és koncentrációja révén képes anyagi dolgokat befolyásolni: elmozdítani, mozgatni stb...)Eme rejtélyes paranormális jelenséget a 12. század óta ismerik, behatóbban először 1599-ben vizsgálták.

A kutatások szerint a kopogtató szellemek áldozatainak nagy része 25 év alatti nő, akik nem is tudnak róla, hogy ők maguk okozzák a zűrzavart. Az ő érzelmi problémáik vetülnek ki, a harag, a félelem, a paranoia, és a skizofrénia. Rajtuk, ha pszichológus segít, a kopogtató szellem is hamarosan eltűnik. 

Igen, a legtöbb ilyen jelenség instabil egyénekhez köthető, de nem mindegyik. Vannak olyanok is, melyek kísértetekhez kapcsolódnak. Ezekre aztán végképp nincs tudományos magyarázat. 

A leglátványosabb és egyben a leghosszabb ideig tartó poltergeist tevékenységre Angliában , egészen pontosan London mellett Einfeld városában került sor 1977 augusztusa és 1978 szeptembere között. Az einfeldi bérházban élő asszony és két gyermeke csaknem minden regisztrált RSPK-tevékenységet átélt. A család közel 1500 spontán pszichokinetikus esetet jelentett. Az einfeldi jelenségeket pszichológusok, szociális gondozók, rendőrök, logopédusok, valamint két parakutató is vizsgált, ám soha nem találtak a történtekre kielégítő magyarázatot. Aztán amilyen gyorsan kezdődtek a jelenségek, olyan hamar meg is szűntek.Ez az aspektus viszont nem csak az angliai esetre, hanem a világ bármely más pontján tapasztalt poltergeist-jelenségre érvényes. Néha azonban a jelenség csupán pár napig, vagy hetekig tart.

De vajon melyik lehet reálisabb a szellem, vagy a pszichokinetikus képesség? Mindkettő mellett nagyon sok érv szól, így további elemzésre, illetve kivizsgálásra van szükség.

A kopogó szellemek lehetnek veszélyesek, fizikai és szellemi értelemben is, és rendszerint nem helyhez kötődnek, hanem személyhez. Tehát nem elég esetleg elutazni, elköltözni. 

A kopogó szellem feltételezés alapján lehetséges, hogy az elhunytak szellemei tárgyrepkedés és kopogó hangok közepette kívánják felhívni élő hozzátartozóik figyelmét arra, hogy a túlvilág létezése eredményeként ők is léteznek, és át tudnak járni egyik világból a másikba.Az is lehet, hogy élő családtagjaikat, vagy rokonaikat figyelmeztetni akarják valamire.Annyi bizonyos, hogy a poltergeist jelenségre leggyakrabban összezavarodott lelkivilágú kamaszok, mániákus felnőttek jelenlétében kerül sor.

A rejtély a mai napig megoldatlannak számít, és nem túl valószínű, hogy valaha is akad rá épkézláb magyarázat.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése