Az Óz-faktor

Az Óz-faktor fogalmát Jenny Randles neves angol UFO-kutató vezette be az ufológiában.
Randles olyan eseményeket jelölt ezzel a kifejezéssel, amikor a szemtanú körül minden elcsendesedik, emlékei álomképszerűek lesznek és a történések némileg meseszerűvé válnak.


“Lehet, hogy csak a fejemben, de egyszerre minden csöndes lett. Olyan, mint egy városi autóbaleset utáni pillanatban, amikor egy másodpercre minden hang megszűnik létezni.”

“Valamiféle rózsaszín ködöt látok magam körül, ami egyre fényesebb lesz. Lassan pulzál és hirtelen úgy érzem, az egész ház vákumba került. Csend van mindenütt…csend.”

A fenti idézetek olyan szemtanúktól erednek, akik közvetlen az eltérítésük előtti tapasztalataikról számoltak be. Randles az Óz-tényezőt egyfajta megváltozott tudatállapotnak tartja, amelyet az idegenek váltanak ki az emberekben. A jelenség gyakran jár együtt illúzióképekkel és más tudatbefolyásoló technikákkal. A kutatónő szerint az ilyenkor érzékelt események nem valóságosak, ám mégsem szabad hallucinációnak tekintenünk őket.

Az óind szövegek szintén beszámolnak olyan esetekről, amikor az Óz-tényezőhöz hasonló, természetellenes csend állt be. A Védák tudnak olyan lényekről, akik képesek ilyen jelenséget előidézni, így például a ráksaszák.

A szokatlan csendre egy példát találhatunk a Mahábháratában. A hős Ardzsuna találkozik Sívával. Beszélgetésüket egy medvévé átalakult ráksasza zavarja meg, akinek megjelenésekor elhalnak az erdő és az állatok zajai.

Az Óz-jelenség a mai napig is gyakran előfordul a szemtanúk beszámolóiban, akadnak olyan vélemények, mely szerint az idegenek ezekkel a tudatmanipulációs technikákkal próbálják elviselhetőbbé tenni a kiválasztott személyek elrablását, s ezáltal minél inkább csökkenteni az egyén félelemérzetét. Más teóriák szerint a fejlett földönkívüliek számára nyitott könyv az emberi elme, így gyakran olyan kellemes”környezetet” tudnak teremteni az illető számára, amilyenre talán legbelül ő maga is vágyik.

Az eltérítettek beszámolóiban tehát gyakran találkozhatunk ezzel a jelenséggel, s bár az esetek között sok a hasonlóság, még így is bőven akadnak kérdések, melyekre talán a jövőben sikerül minél pontosabb választ kapni.

/Rejtélyek szigete/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése