Szellemekről/Kísértetekről általában

Most úgy döntöttem kicsit jobban belemegyek az okkult dolgokba, mivel... lássuk be, tény hogy léteznek a fizika által megmagyarázhatatlan dolgok. 
Az ilyen természetfeletti jelenségekről több ezer évre visszamenőleg találunk feljegyzéseket. 
Az előző, démonokról írt bejegyzésemet későbbre tartogattam, igazából ez után a kis bevezető után, de most már mindegy. 
Tehát a kísértetek:
A történelem során minden kultúrában elfogadott tény volt a kísértetek létezése. Létük csak az utóbbi néhány évszázad során, a modern és tudományos világ kialakulásával vált kétségessé.


No de mi is az a kísértet?
A szótárak meghatározása szerint halott személy, feltehetőn test nélküli szelleme, illetve annak lelke.


M. N. Tyrell, Jelenések című könyvében három csoportra osztja a kísérteteket. 


Az első és legnépesebb csoport a helycentrikus szellemek. Mindig egy meghatározott helyet keresnek fel, tőlük általában nem félnek. 


A második csoport a post mortem jelenések, amelyek a látott személy halála után következnek be és nem lehet egyértelműen hellyel vagy eseménnyel összefüggésbe hozni.


A harmadik az úgynevezett krízis-esetek, amikor olyan személy jelenik meg akit ugyanakkor a valóságban nagyon komoly, megrázó hatás ér.

Az egyik legjobb példa a helycentrikus kísértetekre a „fekete ruhás alak”, aki számtalanszor bukkan fel a londoni Royal Színházban több tucat szemtanú előtt. A 18. század elején jelent meg először, és egészen az 1970-es évek végéig fel-feltűnt. Az erkély bal oldalán lépett ki a falból, majd a szemben lévő oldalon tűnt el. Soha nem sikerült teljesen azonosítani, azonban az 1840-es évek végén felmerült egy lehetséges magyarázat a személyére. Amikor átalakítást végeztek a falon amelyből elő szokott jönni, találtak egy befalazott fülkében ül csontvázat, bordái közt egy rozsdás tőrrel.


A kísértetek megjelenésének legmeghökkentőbb bizonyítékai, a róluk készült fotók.

Több mint valószínű, hogy a bostoni William Mumler volt az első aki professzionális fotót készített egy szellemről. 1865 vége felé egy asszony felkereste Mumlert. A hölgy Abraham Lincoln özvegye volt. Az elkészült képen világosan kivehető Lincoln figurája, amint felesége vállára teszi a kezét.


Anglia legkísértetiesebb házaként tartják számon a Borley Parókiát. Magában foglalta a kísértetjárás összes lehetséges formáját: csengőszó, titokzatos léptek zaja, repülő kövek, koponya, misztikus írás a falon és persze maga a kísértet.
Egy helyi legenda szerint a parókia annak az egykori monostornak a helyére épült, ahol egy papot és egy apácát elfogtak és lefejeztek, mert meg akartak szökni. A helybeliek még most is látni vélik a fejetlen alakokat és a kocsit amin menekültek. A parókiát azóta lebontották, de furcsa esetekről még most is beszélnek a lakók.


Az emberek egy részét mindig is érdekelni fogja a másik oldal.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése