Elképesztő fényfelhők a sötét égen, a lámpákat is túlragyogták

A sötét égbolton gyöngyházfénnyel ragyogó felhők tűntek fel a napokban az argentínai Tierra del Fuego felett naplemente után egy órával. A jelenség olyan fénnyel tündökölt, mint az utcai lámpák.

A július 24-én megfigyelt képződmények poláris sztratoszférikus felhők voltak - írja a spaceweather.com. Az ilyen típusú felhők 15-25 kilométer magasan jönnek létre, napnyugta előtt kicsivel látszanak a legjobban, de még utána két órával is megfigyelhetőek. Főként jég és salétromsav alkotja őket. Elsősorban a bolygó északi területeiről szoktak ilyen felhőkről beszámolni, az argentin észlelés igazi ritkaságszámba megy.

Argentína
A zivatar.hu szerint A poláris sztratoszférikus felhőknek két fő típusa van. Az első kevésbé látványos, -78 °C környékén alakul ki. Az anyaga HNO3 x 3 H2O, és különböző nitrogéntartalmú savak. Ez a fajta károsítja az ózonpajzsot. A második a gyöngyházfényű felhő, kialakulásához hidegebb kell, nagyjából -85 °C. Csak tiszta, 10 mikrométer alatti szemcseméretű jégkristályokból áll.

Poláris sztratoszférikus felhők a sarkvidéken
A poláris sztratoszférikus felhők nagy hatással vannak az éghajlatra. A felületükön képződnek a klórgyökök, amik tavasszal az Antarktisz területén (illetve a polárfronton belül, a légkörzéstől elzárt részen) erősen bontják az ózont. Ezt láncreakcióként addig folytatják újra meg újra, amíg nem lesz túl meleg, ugyanis bár a reakció napfényt igényel, viszont a klórgyök csak hidegben stabilis.

/pecsistop.hu/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése