Egy újabb módszer, amivel lehallgathatnak bennünket

A kameraragasztgatók újabb mumussal szembesülnek, és ide már nem elég a szigetelőszalag.

Egy csomóan vannak, akik leragasztják a laptopjuk webkameráját, az igazán extrém emberek pedig még arról is gondoskodnak, hogy a mikrofon se működjön, ám mindez mit sem ér a Wired szerint, ami azt írja, hogy izraeli kutatók csoportja újabb szintre emelte a kémkedési paranoiát.

Úgy tűnik, mindez mit sem ér, mert még a fülhallgatónk is eszköz lehet a lehallgatásokhoz.

Az izraeli Ben Gurion Egyetem által “Speake(a)r” néven emlegetett fejlesztése megmutatja, hogy a hackerek akkor is életre kelthetik és saját előnyükre fordíthatják a mikrofont, ha azt a felhasználó letiltotta.

Ebben az esetben egy kísérleti malware jut a gépre, ami a levegőben keletkező vibrációt alakítja elektromágneses jelekké, így tisztán lehet rögzíteni mindent, ami egy adott helyen elhangzik. Nehéz ezt így elképzelni?

Itt a videó:


Abban egyébként semmi újdonság nincs, hogy egy fülhallgató akár mikrofon is lehet, hiszen számtalan olyan videó van a YouTube-on, ami megmutatja, miként lehetséges mindez, hiszen mindössze arról van szó, hogy az elektromágneses jelek hanghullámokká alakulnak a membránokon, és ugyanez visszafelé is működik.
Egy lépéssel előrébb

A Ben Gurion kutatóinak malware-e a RealTek audió codec chip egyik kevéssé ismert tulajdonságát használja, ami észrevehetetlenül bejövő csatornává alakítja a kimenőt, lehetővé téve a rögzítést akkor, amikor egy fejhallgató van dugva az egyébként csak kimenetként szolgáló csatlakozóba.

Mivel a RealTek chip elég gyakori, így a támadás szinte bármelyik asztali vagy hordozható számítógépet elérheti függetlenül attól, hogy Windows, MacOS, vagy egyéb operációs rendszer fut rajta.

A módszer nagyon hatásos, a fejhallgatód nagyon jó, minőségi mikrofon lehet

– mondta Mordechai Guri, a Ben Gurion kiberbiztonsági kutatólaboratóriumának vezetője, aki azt is elárulta, hogy a tesztjeikben többek közt egy Sennheiser fejhallgatót is kipróbáltak, amivel már hat méteres távolságból is remekül tudtak hangot rögzíteni.

Ezt a sebezhetőséget pedig nem oldja meg egy sima biztonsági foltozás, ezért a paranoiásoknak megéri észben tartani, hogy ha valami olyanról van szó a szobában, amit nem akarnak visszahallani, húzzák ki a fülest a csatlakozóból.

forrás: 24.hu / Wired

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése