Obama eddigi legbutább lépése… Egy külföldi bank lefoglalása?

Forrás: Sovereign Man
A ciprusi FBME bankban tíz sötétöltönyös férfi jelent meg péntek délután és túszul ejtették az intézményt.

A jelenet kicsit a Mátrixra emlékeztet, és az esemény kibontakozásának szürreális jellegét figyelembe véve, valószínűleg tényleg egy filmben érezhették magukat a szereplők.

A férfiak a ciprusi központi banktól (CBC) érkeztek és az Egyesült Államok egyik kétes hírű ügynökségétől kapott jelentés alapján pénzmosással vádolták a bankot.

Az a helyzet, hogy Oroszország számos gazdag állampolgára az FBME bankban, és úgy általában Cipruson tartja vagyona egy részét.

Fontos megemlíteni, hogy a sötétöltönyös urak semmilyen bizonyítékkal nem rendelkeztek arra vonatkozóan, hogy bárki megsértette volna a törvényt. Nem volt végzés vagy bírósági tárgyalás, nem ismertették a vádakat és még csak nem is a ciprusi kormány vádolta a bankot.

Az akciót a helyszíntől tízezer mérföldre dolgozó bürokrata által írt jelentés alapján indították.

Érdekes módon, amikor tavaly a HSCB bankról kiderült, hogy a mexikói kábítószer kartellek számára mossa a pénzt, megúszta egy fenéken billentéssel, büntetésként pedig megbírságolták az intézményt.

A jelen esetben ugyanakkor elegendő volt egy homályos célzás az amerikai kormány részéről, hogy egy külföldi bank felett fegyveres ügynökök vegyék át a hatalmat.

Üdvözöljük a XXI. században! Ezt a háborút már nem hadihajókkal és szárazföldi csapatokkal vívják. Ma a szembenálló felek egy olyan eszközt vetnek be, ami mindenkit érint: a pénzt.

Ezen a fronton az Egyesült Államok nem sok opcióval rendelkezik.
  • Egyelőre még az amerikai bankok alkotják a globális pénzrendszer magját, de a rendszerváltás már zajlik.
  • A múlthéten a BRICS államok a brazíliai Fortalezaban gyűltek össze, hogy megalapítsanak egy Amerika-mentes, új pénzrendszert.
  • Még mindig az Egyesült Államoké a legnagyobb gazdaság a világon, de év végére Kína valószínűleg átveszi ezt a címet.
  • Még mindig az amerikai dollár dominál a globális kereskedelemben, de már az Egyesült Államok legközelebbi szövetségesei (Kanada és Nyugat Európa) is elismerték, hogy ideje továbbállni és ejteni a dollárt.

Tehát miközben az Egyesült Államok veszett kutyaként ide-oda rohangál a világban és mindenkire ugat, harapni már nem tud.

Jó ideje ugyanazzal a taktikával próbálkozik újból és újból: támadja az orosz érdekeket, ahol tudja.

Szankciókat vezet be orosz cégek ellen, megpróbálja aláásni Oroszország nemzetközi támogatottságát és legújabban más szuverén államokban fellelhető orosz eszközöket próbál lenyúlni.

Képzeljük el, mint gondolhat Katar, Kína, Kuvait, Szingapúr vagy bármely más állam, amelyik tetemes amerikai adóssággal rendelkezik? A tanulság félreérthetetlen számukra: amikor az Egyesült Államoknak nem tetszik valami, semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megnehezítse az életet számukra.

Ez vajon bizalmat gerjeszt másokban? A sok százmilliárd dollárnyi amerikai kincstárjegy birtokosai vajon mennyire fognak bízni az Egyesült Államokban ezek után?

Az orosz érdekek megtámadásával az Obama kormány a saját országával szembeni, amúgy sem megérdemelt bizalmat ássa alá.

Az említett országoknak pedig nem kell egyebet tenni, mint megszabadulni amerikai kincstárjegyeiktől vagy lejáratkor egyszerűen megtagadni azok átütemezését. Egy ilyen lépés katasztrofális következményekkel járna az Egyesült Államok számára. A kamatok az egekbe szöknének, az infláció meglódulna és a kormány a jelenleginél is közelebb kerülne a csődhöz.

Érthetetlen módon, mintha Barack Obama éppen ezt akarná. Olyan ez, mint amikor Napóleon Oroszország karjaiba hajtotta elcsüggedt, túlterhelt seregét, csak ezúttal a front a pénzvilágban található.

Napóleonhoz hasonlóan, úgy tűnik Barack Obamát sem érdeklik a hosszú távú következmények.

17 600 milliárd dolláros adósságával az Egyesült Államok gazdasági hadviselést folytat muníció nélkül.

/Idők jelei/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése