A palackozott vízben több mint 24 ezer fajta vegyianyag található, köztük endokrin rendszert károsító anyagok

Az elterjedt fogyasztói igény azok iránt a műanyag termékek iránt, melyek mentesek a hormon károsító biszfenol A (BPA) vegyianyagtól, elvezettek néhány jelentős pozitív változáshoz az élelmiszer tároló, ital és vizes palackok gyártása területén. Ám egy új németországi tanulmány több ezer más potenciálisan veszélyes káros vegyianyagot talált, melyek még mindig kioldódnak a műanyag termékekből az élelmiszerekbe és italokba, beleértve az endokrin rendszert károsító kémiai anyagot (EDC), ami di(2-ethylhexyl) fumarate, vagy DEHF néven ismert, mely teljes mértékben szabályozatlan.

Martin Wagner és kollégája Jorg Oehlmann a Goethe Egyetemről, Frankfurtból, együtt egy kutatócsoporttal a Német Szövetségi Hidrológiai Intézetből jött rá erre, miután 18 különböző palackozott vízterméket vizsgáltak meg, hogy megnézzék az EDC-k jelenlétét. Biológiai tesztek és tömegspektrometria fejlett kombinációjának használatával a csapat 24,520 vegyianyagot azonosított, melyek jelen vannak a vizsgált vízben.

De ami jelentős aggodalmat okoz, és úgy tűnik, hogy a tanulmány megállapításait alátámasztja az a DEHF volt, egy lágyító vegyianyag, melyet a műanyag palackok rugalmasabbá tételére használnak. A beszámoló szerint a DEHF egyértelműen azonosítható volt a vizsgált vizekben, mint a legkövetkezetesebb és legnyilvánvalóbb bűnös az anti-ösztrogén aktivitás okozójaként. A több mint 24 ezer féle nyomokban fellelhető káros vegyianyag ellenére a DEHF kiemelkedett, mely képes előidézni ezt a megfigyelhető sajátságos tevékenységet.

A tanulmány kiadott kivonata megmagyarázza, hogy a 18 palackozott víztermék közül 13-nál "jelentős" anti-ösztrogén aktivitást figyeltek meg, miközben a 18 mintából 16-nál úgy találták, hogy gátolja a test androgén receptorait meghökkentő 90 százalékos mértékben. Ezen túlmenően a 24,520 egyéb kémiai vegyületet a DEHF mellett antagonista aktivitásúként azonosították, ami azt jelenti, hogy ezek is hátrányosak a szervezet hormonális rendszerére.

Több ezer hormonrendszert károsító vegyianyagot használnak műanyagok előállításához, melyek bizonyítottan nem biztonságosak

Bár a DEHF látszólag nincs egyedül az endokrin rendszerben a jelentős károk okozásában, a csapat nem tudta azonosítani azt a vegyianyagot, mely kifejezetten androgén ellenes. Ez azt sugallja, hogy vannak más vegyianyagok, vagy kémiai kombinációk, melyek kioldódnak a palackozott vízbe, mely megzavarja a szervezet kémiai jelzőrendszerét, ami természetesen felelős a hormontermelésért és felhasználásért.

"Alátámasztottuk a DEHF, valamint a dioctyl fumarate és a maleát jelenlétét és biológiai aktivitását hitelesített szabványok alkalmazásával." - áll a kutatók jelentésében. "Mivel a DEHF anti-ösztrogén, de nem anti-androgén, ebből arra következtetünk, hogy még azonosítatlan endokrin rendszert károsító vegyianyagok járulnak hozzá a palackozott víz antagonista hatásához."

Így, miközben a DEHF-el kapcsolatos eredmények úttörőek, a kutatásból levonható következtetések még több tanulmányt tesznek szükségessé azon kémiai anyagok meghatározásában, melyek ételeinkbe és italainkba oldódnak ki, hogy ne is említsük ennek a kioldódásnak a mértékét.

Mit tehetünk?

A válasz egyszerű, ne igyunk palackozott vizet! Mindentől eltekintve vásárolhatók olyan vízszűrők, melyek kiszűrik a klórt és a fluoridot a vízből. 24 ezer féle vegyianyag túl sok ahhoz, hogy minden nap kitegyük szervezetünket a hatásuknak. Persze nem állítható, hogy mindegyik egyértelműen káros, de nem érdemes lehetőséget adni annak, hogy ez pont nálunk derüljön ki. Mindenesetre nem ritka, hogy megízlelünk néhányat ezen vegyianyagok közül, különösen akkor, amikor egy bizonyos ideig a napon hagytuk a palackot.

Az alábbi videó elég informatív, melyből sok szükséges dolgot megtudhatsz a palackozott vízről (jobb alul a második ikonnal a magyar felirat bekapcsolható) :


Új Világtudat / Natural News

1 megjegyzés :

  1. Jobb alul meg az a lekövető script ro h adjon meg ott ahol van. miközevan hozza hogyhonnan nezem es milyne opredndszer alol mocskos nsa Spyware Kémrendszer halozat

    VálaszTörlés