Pénz és rabszolgaság

A pénz, igen, a pénz, de szeretjük ha van és mennyire utáljuk ha nincs.

Hát egy mondatban ennyi a pénz. De hogy miért van azt mi se tudjuk igazán. 

A pénz értékét nem is a mögötte lévő fedezet adja, hanem a bizalom. Ha a bizalom megrendül, nem számít mennyi fedezete van, az értéke csökken. A híradásokban is láthatjuk, mikor valami nagyeszű üzletember vagy politikus mond pár aggasztó pénzügyi vagy üzleti dolgot,ez inflációt, vagyis pénzromlást okoz. Pl. a forint értéke leromlik, az eurót drágábban lehet venni, a tőzsde megbolondul...

Szóval az ember felkel, megissza a reggeli kávét és elindul a munkába-iskolába (utóbbiban tudást gyűjt amit később pénzre válthat). Nos a "dolgozóban" ahogy a kisebbek szokták mondani, apu és anyu szolgaként (legtöbbször ez a jellemző) dolgozik annak fényében hogy gyermekeit etetni tudja, kifizesse a számláit, és esetleg egyszer kétszer nyaralni tudjanak menni a családdal. Ez mind szép és jó, de hogy őszinte legyek annyi értelme van, mint az öngyilkosságnak. Körülbelül a 0 és semmi között helyezkedik el.

Ki is fejtem miért.

A kisgyermek tanul, míg bele nem gebed. Esetleg bele is gebed és elmegyógyintézetbe zárják, vagy egy speciális helyre (érettségi sokszor okoz lelki problémákat, így hullanak porba a tehetségek és a jövendő értelmiség). Ha sikerült átvergődnie magát az ifjú titánnak az iskolák rengetegén, megérkezik a munka óceánjához. Nos itt hajóra száll, s matrózként dolgozik a kapitánynak zsoldjáért, zsákmányért. Így néz ki körülbelül, kicsit árnyaltabban kifejezve a mai „csodálatos” rendszer.
S mindezt a fényűző életért és pénzért tesszük. A tanulás nagyon fontos, ezt előre jelzem. A munka már két esélyes.

Money...money...money...

Őszintén, mire kéne egy embernek a pénz? Hát persze, hogy éhen ne haljon...
De várjunk csak a pénzt nem lehet megenni, akkor hogy marad életben az ember? Hát vásárol!

Igen egyszerű dolog elmenni a boltba és megvásárolni mindazt a rossz minőségű, vegyszerekkel kezelt élelmiszert, amit egyébként egy-két órás munkával mi is elő tudunk állítani a hátsó kertben, jelzem vegyszer mentes, jobb minőségben.

Persze a ruhákat és hasonló cikkeket meg kell vásárolnunk, hiszen egy egész farmot már nehezebb egy embernek működtetnie. Amivel lehet, spóroljunk. Így nem fog senki azért nyavalyogni, hogy megint nincs pénze egy nem tudom milyen új ruhadarabra mert ételt kellett venni (ez nagyon tud idegesíteni) és emellett érzi is az igazi munka zamatos és lédús gyümölcsét (szó szerint is!).

Ami idegesít, hogy pl egy ember már régóta meg akar venni egy számára nagy jelentőségű dolgot, hónapokig, vagy évekig spórol rá, csak ám a kormány kitalálja, hogy felemelik mondjuk… a tüzifa, benzin vagy élelmiszerek árát, sőt nem is kell ilyen nagyban gondolkodni, legyen elég az áram, víz vagy gáz. Aztán a delikvens szorgosan gyűjtögetett pénze, elmegy ezekre. Tehát értelmetlenül kezdte gyűjtögetni a pénzét.

A pénz tekintetében minden átlagpolgár meg van lőve.

A pénz vagy jobban mondva a kormány már túlságosan az uralma alatt tart minket. Mondhatni még az emberek öntudatát, gondolkodását is korlátozza, nehogy véletlenül belegondoljon a munkájuk értelmébe. Nehogy komolyabban belegondoljon, és rájöjjön, hogy gyakorlatilag a semmiért dolgozik.

Gondoljunk bele...

...milyen lenne a világ pénz nélkül? Szebb? Jobb? Gyorsabb?

Az utolsó állítás igaz lenne, a többi már nem. Ha az ember mindent megtehetne amit akar (pl. elmegyek a boltba és hazahozom a készletet mert én kapzsi vagyok). Jobb nem lenne, valószínűleg a bűnözés is megnőne, hiszen az emberek elvennék amit akarnak és így mivel nincs pénz, nem kell bűnhődniük a lopás és hasonló dolgok miatt. Gyorsabb azért lenne, mert ugyan kialakulhatna egy rendszer, de olyan rendszer melyben a gyorsaságot a kapzsiság hajtja. Nos ezzel az egész kis szövegrészlettel, és annak előző furán fogalmazott mondatával arra akarok kilyukadni, hogy az embereknek civilizációs szinten kell határt szabni. Határok nélkül káosz van, a pénz megteremtése is egy határ, de nem feltétlenül az egyetlen. Csak gondoljunk bele mekkora káosz lenne pénz nélkül? Rosszabb lenne az élet, mint most, mivel mindenki túlságosan rá van szorulva.

Ha a pénzt félretesszük, és ismét a cserekereskedelemhez folyamodunk, talán orvosolhatóak lennének az imént felsorolt problémák. 
Az őseink nem voltak hülyék, pénz nélkül is meg tudtak élni cserekereskedelemből, de ez a mai nagyvállalatoknak, és a háttér kormánynak nem kifizetődő, mert nem tudnak beleszólni az adás-vételbe, elvesztik felettünk az uralmat.

Mondjuk ha venni akarok egy tehenet, adhatok érte 3 kecskét. így mindkét árunak kézzel fogható értéke van, nem kell csupán a bizalomra és a (kétséges létű) fedezetre bízni a rendszert.

Nem lenne könnyű megváltoztatni ezt a világot, sőt már szinte lehetetlen. De megpróbálhatjuk kihozni belőle a legjobbat:

Egyetlen lehetőség, hogy nem szállunk be ebbe a végtelen mókuskerékbe. 

Aki ezt szeretné, annak ajánlom a Gazdag papa szegény papa c. könyvet, nagyon hasznos.
Vagy csak nézze meg ezt a 2 videót:


Végül összefoglalva 


Durván15-20 évig tanulunk, hogy dolgozhassunk. Naphosszat gürizünk, keresünk annyit, hogy épp, hogy megéljünk(néha olyan munkával amiért sokkal többet kellene fizetni, vagy van aki egy gomb nyomogatásáért is több 100 ezret kap havonta), aztán ennek nagy részét vissza fizetjük annak akitől kaptuk, a kormánynak: adózunk, rezsit fizetünk, akinek autója van benzint vesz, vagy hitelt törleszt,biztosítást fizet. Szóval ami pénzt ténylegesen magunknak tudhatunk, csak annyi hogy néha elmenjünk nyaralni(a szabadság illúziója) és megvegyük a sok rossz minőségű (néha fertőzött) élelmiszert, hogy épp éhen ne haljunk. Ez az egész pontosan magába foglalja a rabszolgaság definícióját.

Tehát a pénz hasznos, a modern, pénzhez szokott világ felborulna nélküle, és ma élő „nagy”emberek kihasználnak és uralom alatt tartanak minket a segítségével.


De valójában teljesen értelmetlen a léte!!!

Elszomorító hogy egy ilyen korrupt és becstelen világban kell élni.

2 megjegyzés :

  1. Szia! Hát ,igen!Ez nagy igazság!Belegondolva szörnyűség ez az egész,és szerintem nincs ebből kiút,legalábbis nekünk nincs!Talán egyszer,sok,sok év múlva,az utódaink,ha lesznek...! Sok köszönet a cikkért! pepe

    VálaszTörlés
  2. ebből véglegesen kiutat csak egy új, kiforratlan, felsőbb intelligenciájú, becsületesebb és jobb emberiség jelenthet. ezzel annyi a baj, hogy a jelenlegi emberiségnek szinte a DNS-ébe van írva a romlottság. az alkalmazkodás az egyetlen jelenkori lehetőség.

    VálaszTörlés