Hét vulkánkitörés hat országban néhány óra leforgása alatt

Hamufelhő a Sinabung vulkán felett
A Csendes-óceánban egy új sziget jelent meg miután a japán Nishino-Shima sziget mentén egy tenger alatti vulkán 40 év után ismét kitört. A japán tengerészet észlelte a kitöréseket, mivel a forró láva és a tengervíz találkozásának hatására hatalmas gőzkitörések és hamu árasztotta el a környéket.

Mexikótól 11.000 kilométerre, a Colima vulkán is felébredt egy viszonylagos nyugalmi időszakot követően. A gőz és hamufelhő több mint 3 kilométer magasságig szállt fel és a vulkán morajlását sok kilométerre is hallani lehetett.

Guatemalában a „Tűzhegy” nevű vulkán lőtt ki kisebb hamufelhőt, ami a szomszédos településekre hullott. A kitörések által keltett lökéseket 10 kilométerre is érezni lehetett. Az ajtók és ablakok rázkódtak, de eddig nem érkezett jelentés károkról.

Vanuatuban a Yasur vulkán ad okot aggodalomra. Bár itt gyengébb robbanásokat regisztráltak, a hegyből folyamatosan kilövődő hamu egyre vastagabb rétegben halmozódik fel a szántóföldeken.


Etna, 2013. november 16-17.

Olaszországban az Etna mutat egyre erősödő aktivitást. A jelenlegi kitörés-sorozat néhány napja kezdődött és az idő előrehaladtával egyre erősödik. Az égboltot bevilágító szerdai nagyobb kitörés már aggasztotta a helyieket, és a kilövődő hamu mennyisége miatt több járatot töröltek. A kiömlő lávamennyiség több éves rekordot döntött és némi károkat is okozott a közeli Zafferana településben. A hatóságok lávaterelőket telepítettek és a nagyobb károkat sikerült elkerülni.

Indonéziában egy 6,5 kilométer magas hamufelhő nehezíti meg a lakosok életét. A 400 éve szunnyadó Sinabung vulkán először 2010 augusztusában lépett működésbe, amikor a váratlan katasztrófában két ember is életét vesztette. Most a környékbeli településekről több mint 6000 embert kellett kitelepíteni, mert a tudósok egy jelentős kitöréstől tartanak. Lávafolyam eddig nem indult, de a hamufelhő mérete egyre nő.

A Jáva szigetén található Merapi vulkán is kitört szerdán. A legutóbbi 2010-es kitörés során több mint 350 ember veszítette életét. A mostani esemény nem követelt életeket.

Tehát több olyan kitörés is történt, ami megindokolta a kitelepítéseket vagy járattörléseket, egy új sziget képződött, de a hírekben, talán az Etna kivételével alig hallani a témáról.

A kitörések miatt a légkörbe kerülő hamu mennyisége az időjárásra is hatással van. Félre ne értse senki, nem arra utalok, hogy az elmúlt napok aktivitása önmagában egy kisebb jégkorszakot indíthat el, de bolygónk mindenképpen növekvő aktivitást mutat mostanában.

A légkörbe kerülő részecskék visszaverik a napfényt, és amikor ez ilyen mértékben történik az a hőmérsékletre is hatással van.

A Pinatubo vulkán 1991-es kitörése például körülbelül 0,5 Celsius fokkal csökkentette az északi félteke hőmérsékletét.

Figyelembe véve, hogy eleve egy lehűlési periódusban vagyunk, a komoly vulkáni aktivitás nem jó hír. Amellett, hogy a láva és a hamu komoly gondokat okoz a helyieknek, globális hatásuk is megfigyelhető.

A földekre hulló hamu tönkreteszi a termést és komoly kitöréseknél igazi éhínséghez vezethet, mint ami a Tambora vulkán 1815-ös kitörésekor történt.

A járatok törlése és a terméspusztulás miatti gazdasági veszteségek több millió dollárra tehetők naponta. Ez történt az izlandi Eyjafjallojkull vulkán 2010-es kitörésekor.

A földmozgások sokszor figyelmeztetés nélkül érkeznek és ráébresztenek, hogy életünk egy pillanat alatt megváltozhat.

További források:
http://www.newscientist.com/article/dn24602#.Uo33TaU0H8t
http://voiceofrussia.com/news/2013_11_19/photo-Etna-volcano-shoots-ash-into-sky-in-spectacular-nightime-show-0497/
http://www.volcanodiscovery.com/vanuatu/yasur/news/38906/Yasur-volcano-Tanna-Island-Vanuatu-activity-update-ash-emissions-weak-strombolian-explosions.html
http://www.volcanodiscovery.com/fuego/news/38911/Fuego-volcano-Guatemala-increasing-lava-flows.html
http://www.volcano.si.edu/volcano.cfm?vn=264040
http://www.volcanodiscovery.com/hu/sinabung-volcano.html
http://tuzhanyo.blogspot.hu/

/idők jelei/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése