Egy szörny csontjait találták egy szibériai tóban?

Évszázadokon keresztül élt a legenda egy hatalmas vízi szörnyetegről, amely a szibériai Labinkir-tóban élt. Most az orosz földrajzi társaság kutatónak egy csoportja állítólag olyan csontmaradványokat talált, amelyek a vízi szörnyeteghez tartozhatnak. Viktor Tverdokhlebov geológus szerint számos feltételezésük van, hogy minek a csontváza lehet, felmerült az óriáscsuka, féreg vagy valamilyen kétéltű is lehetőségként. Egyik változatot sem sikerült bizonyítani, de cáfolni sem, annyit tudni csak, hogy egy hatalmas állat állkapcsát és néhány csontját találták meg.

Az orosz kutatócsapat a tó fenekén vizsgálódott, talaj- és állatmintákat vett további kutatásokhoz. A hatalmas csontvázat a tó mélyén fedezték fel vízalatti szkennereket használva. A felfedezés jelenőségét igencsak csökkenti, hogy a kutatócsoport nem hozott a felszínre tárgyi bizonyítékot a leletrőlMaga a tó már régóta szerepel a kutatók listáján, furcsa jelenségekre keresik a választ. A Labinkir-tó például soha nem fagy be – a környék tavait mind vastag jégréteg fedi a hosszú szibériai télen, de a Labinkir-tó hőmérséklete nagyjából két fok körül marad. Emiatt arra gondolnak, hogy föld alatti, forró vízű forrás melegíti a vizet. A tó hossza 45 kilométer, mélysége 52 méter.


Nem ez az első alkalom, hogy megtalálni vélik a tó szörnyetegét, helyiek szerint már tudósok is látták az állatot. A fent idézett Viktor Tverdokhlebov vezetett évtizedekkel ezelőtt egy kutatócsoportot a közeli Vorota-tóhoz. Állítása szerint látott egy orkához hasonlító állatot, amely a tó felszíne alatt úszott. Egy másik kutató, Ludmila Emelijanova pedig 2012-ben állította, hogy látott valamit. A Moszkvai Egyetem kutatója hanghullámokkal vizsgálta a tó alját és bár nem biztos abban, mit fedeztek fel, azt gondolja van ott valami.

A Labinkir-tó szörnyetege nagyon hasonlít a Loch Ness-i szörny legendájához, többen látni vélték, még többen hisznek benne. Jurij Geraszimov, az orosz tudományos akadémia tagja szerint ha hihetünk a leírásoknak, akkor az állat feje olyan nagy, hogy másfél méter van a két szeme között és legalább 7-8 méter hosszúra nyúlhatott a hal. Persze mindezt nem kell nagyon komolyan venni, egészéges szkepticizmussal az ember nem dől be annak, hogy néhány állítólagos csont igazolja egy tudományosan sosem bizonyított állat létezését. És ha a csontok elő is kerülnek, az ilyen leletek általában végül teljesen hétköznapi magyarázatokkal szolgálnak. Ahogy tavaly a San Diegó-i démonfajzatról is kiderült, hogy oposszum volt, vagy ahogy a szintén tavaly Szibériában látott mamutról kiderült, hogy hamisítvány.

/paranormal.hu/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése