Megtalálta a NASA a Marsba csapódó Európai szondát! Szándékos elnémítás volt?

Hihetetlen, de úgy néz ki, megtalálta a NASA az ESA szondáját, melyről sokáig nem lehetett tudni, hogy biztosan földet – vagy inkább Marsot –ért-e. A szondával leszállás közben, landoláskor vesztették el a kapcsolatot. Sajnos kudarccal zárult az ESA (Európai Űrügynökség) nagy volumenű Mars missziója. Korábban, eleinte még arról szóltak a híradások, hogy sikeresen leszállt az ESA ExoMars expedíció szondája, melyet Schiaparelli névre kereszteltek egy híres csillagász után.

Aztán szállingózni kezdtek az egyre aggasztóbb hírek. Ugyanis kiderült, hogy bár valóban leszállhatott az űrjármű a Marsra, de már leszállás közben elvesztették vele a kapcsolatot.Az irányító központban várták a jelvétel következő időpontját. Ekkor a NASA Mars Reconnaissance űrszondája átrepült a Schiaparelli landolási helye fölött, és jeleket volt képes továbbítani az egységről. Legalábbis így tervezték, a szonda azonban végleg elhallgatott. Később már arról szóltak a hírek, hogy valószínűleg mégsem ért sikeresen Marsot a szonda, és a talajba fúródhatott, megsemmisülve ezzel.

Nem sokkal ezután már feltételezték, hogy valami elromolhatott, valószínűleg nem megfelelő ideig – a tervezett 30 helyett csak 3-4 másodpercig – működtek a szonda fékezőrakétái, így az a felszínbe csapódhatott. A NASA Marsi Felderítő Műholdjának október 20-i felvételei igazolni látszanak ezt a feltevést. A felvételeken a szonda tervezett leszállóhelyétől 5,4 kilométenyir egy 15-40 méter széles, friss krátert találtak, amelyen jól láthatók a marsi talaj mélyebb, sötétebb rétegei. Látható még egy világosabb folt is, amiről azt feltételezik, hogy a szonda fékezőernyője lehet.

A NASA most a műhold nagy felbontású kameráját is ráfordíthatják a vélt becsapódás helyére, amely már elég részletes képet adhat a kráterről. A Marsba fúródó szondáról egyébként már rengeteg teória látott napvilágot, ugyanis az ESA hallgatása, és a szonda ismeretlen állapota azonnal táptalajává vált az idegenekkel kapcsolatos elméleteknek. Sokan gondolják ugyanis úgy, hogy a Schiaparelli egyszerűen el lett hallgattatva, méghozzá a NASA által. Az ugyanis nagyon különös, hogy az ESA éveken át készült erre a küldetésre, és egy ilyen alapvető technika hiba végzi ki a szondájukat.

Az összeesküvés elméletek hívői szerint a NASA és az amerikai kormány nem akarja, hogy bármilyen más nemzet szondát küldjön a felszínre, mert olyan dolgokat találnának ott, melyekről beszámolnának a közvéleménynek. Hogy tényleg így van-e, azt aligha fogjuk pont tőlük megtudni, mindenesetre egy érdekes elmélet marad, mely egyre többeket foglalkoztat az ESA szondájának “balesete” kapcsán.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése