ASMR - A rejtélyes érzés

Az  ASMR (Autonomus Sensory Meridian Respond - Egyéni Érzékelésű Meridián Válasz) egy olyan bizsergő érzés, mely a fejből, tarkóból kiindulva, a gerincen át, egészen a végtagokig kihathat. Ez egy olyan neurológiai jelenség, melynek a kutatása még kezdetleges stádiumban van. Éppen ezért elképzelésünk sem lehet arról, hogy hány embert érinthet.

Két típusú ASMR-t tapasztaló egyént különböztetnek meg, melyek
A-típus: Azon egyének, akik saját maguk képesek az érzést kiváltani (például meditációval).
B-típus: Azon egyének, akik saját maguk nem képesek az érzést kiváltani, szükségük van valami/valaki másra, amely/aki kiváltja az érzést ('Trigger'). 
Sokan egyfajta ‘agyi orgazmus’-hoz hasonlítják az élményt, de ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy alapesetben nincsenek szexuális vonzatai az ASMR-nek. Na jó vannak akik túl szabadon értelmezik az "orgazmus" szót, és így születnek nagyon beteg és erősen szexuális tartalmú ASMR videók is de ezt most tegyük élre.

Az érzés általában a tarkó illetve a koponya hátsó részéről indul. Különlegessége, hogy tényleges fizikai behatás nélkül is bekövetkezhet: pusztán bizonyos hangok vagy látványok eredményeképp.

Legtöbben inkább ahhoz hasonlítják, mikor egy jó zene hatására végigfut rajtunk egy érdekes borzongás. A külföldi beszámolók általában a koponya hátsó részén egyfajta zsibbadó, bizsergő, érzésként írják le az ASMR-t. Ez a test többi részére (vállak, hát, gerinc, sőt akár a test egészére) is kiterjedhet.

Suttogás, vagy bizonyos "bizergálós" hangok olyan érzést keltenek, mint amikor egy igazán mélyreható relaxációs masszázst kapunk. Csak ezt az ingeráradatot az agyunkkal érzékeljük, és ez az egész testünkből kellemes bizsergést vált ki, mint amikor a fodrász masszírozza be a sampont hajunkba.

Elsőre nagyon furcsának hathat. A legtöbb videó szinte interaktívnak mondható. Az ASMR "mesterek" (mesternek hívni talán túlzás csak vesz egy kamerát és elkezd bizergálni valamit előtte) vagy hangközvetítők egészen közelről veszik fel magukat, mintha csak velünk szemben ülnének és minket masszíroznának.

Az ASMR mondhatni eléggé leplezett téma, az erről való hallgatás nem szándékos eltussolásból fakad, csupán a terület vizsgálhatatlansága miatt a kutatók is csak értetlenül tárják szét kezeiket, és várnak arra a technológiai áttörésre, amely lehetővé teszi a pontos vizsgálatot, mert tulajdonképpen nem túl büszkék rá, hogy ők sem értik. 

Nagyon kellemes érzés, az biztos. (Nálam például egy jó zene tudja kiváltani.) Ráadásul elképesztő módon relaxál, olyannyira, hogy egyre inkább alkalmazzák az ASMR-jelenséget a komolyabb alvászavarok gyógyítására. Az ASMR -érzetet az emberek csekély része éli át, sokszor anélkül, hogy tudatában lennének, mi történik velük. 

ASMR-hez köthető további két érzés,
Frissón (francia szó): Pillanatnyi kellemes érzés, borzongás.
Szinesztézia: A szinesztézia olyan mentális jelenség, amelyben egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet.
Tudományos kutatások híján, még nem tudni kapcsolatban állnak-e az előzőek, az ASMR-al.

További érdekesség:
2012-ben jött létre a Nemzetközi ASMR nap (International ASMR day), melynek időpontja: Április 9.
Természetesen a YouTube segítségével könnyen megtalálhatjuk az ASMR videókat, következzen néhány ASMRtist (az ASMR videók létrehozói nevezik így magukat, ('ASMR és Artist összefűzése)

Máris itt van a legnézettebb ASMR videó, több mint 250 millió! megtekintéssel:



GentleWhispering, azaz Maria videója, aki talán
az egyik legnépszerűbb ASMRtist a maga 780 ezer feliratkozójával.

TheWaterwhispers, Ilse, Maria mellett az elsők között volt, aki ASMR videókat kezdett készíteni.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése