Földönkívüli jelek 234 csillagtól

Igen merész állítással rukkolt elő két csillagász. Bejelentésük szerint nem csupán egy, de rögtön 234 földönkívüli civilizáció üzenetküldési kísérleteit észlelték. A hír – nem meglepő módon – élénk vitákat robbantott ki, a többség szerint még túl korai ilyen következtetéseket levonni. 2012-ben Ermanno Borra, a kanadai Laval Egyetemen felvetette a lézer alkalmazásának lehetőségét, mint csillagközi kommunikációs eszköz.

Ha a földönkívüliek stroboszkópszerűen alkalmazzák a lézert, és azt a Föld felé irányítják, akkor periodikus fényvillanásokat kellene észlelnünk szülőcsillaguk spektrumában.

Ezek a jelek az elmélet szerint rendkívül halványak és gyorsak, matematikai elemzéssel azonban felfedhetők. “A jel létrehozásához nem kell őrült nagy energiamennyiség” – mondta Borra, aki szerint már a jelenlegi földi technikákkal is megvalósítható, ha fel akarnánk fedni magunkat a kozmoszban. Ilyen például az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium Helios lézere.


Ennek fényében Borra egyik végzős hallgatója, Eric Trottier 2,5 millió csillagot fésült át a jel után a Sloan Digitális Égbolt Felmérés adatainak segítségével. A vizsgálat 234 csillag esetében mutatta ki a Borra által vázolt jeleket. Mindenképpen említésre méltó, hogy a 234 csillag többsége egyazon spektrális osztályba sorolható a Nappal, ami Borra szerint alátámasztja hipotézisét, miszerint a jeleknek az eredete egy-egy földönkívüli intelligencia. Összefoglalva, az elemzésből most úgy tűnik, 234 különböző civilizáció sugároz fényimpulzusokat a Föld felé szinte azonos időszakossággal (nagyjából 1,65 pikoszekundumonként). Borra és Trottier úgy véli, minden más lehetséges magyarázatot kizárt a sémára, köztük a csillagok atmoszférájának gyors pulzálását és a molekuláik forgási átmeneteit. “Tudományos, és nem érzelmi megközelítést kell követnünk” – mondta Borra. “Ösztönösen most mégis az érzelem beszél belőlem – azt gyanítom, hogy ez egy ETI (földönkívüli intelligencia) jel.” Más csillagászok szerint Borrát elragadták a megérzései. “Nem vesznek számításba minden természetes lehetőséget, és idejekorán a természetfeletti konklúzió felé mozdulnak” – vélekedett Peter Plavchan a Missouri Állami Egyetem kutatója.


“Nincs bátrabb állítás az asztrofizikai észlelések terén, mint az intelligens élet felfedezése a Földön kívül”- mondta Andrew Siemion, a kaliforniai Berkeley Egyetemen működő SETI Kutató Központ igazgatója. “Ez egy elképesztően mélyreható téma, és természetesen ezért szenteljük sokan az egész életünket ennek a területnek, rengeteg energiát fektetve a válaszok megtalálásába. Ilyen határozott állítást azonban nem tehetünk észlelésekről anélkül, hogy fáradtságot nem ismerve minden lehetséges szálat végig nem járnánk.”


Pontosan ezt fogja pótolni Siemion projektje, a földönkívüli intelligens élet jelei után kutató Breakthrough Listen Initiative. A SETI-sek több mintát is meg fognak vizsgálni Borra 234 csillagából a kaliforniai Lick Obszervatórium APF (Automata Bolygó Kereső) távcsövével. Borra örömmel fogadta, hogy mások ragadták magukhoz a gyeplőt. “Ezen a szinten a jel annyira különös, hogy bár részletes elemzésünk azt mutatja, hogy egy valós jelről van szó, azt további munkával kell igazolni” – mondta.
Siemion csapata nem igazán osztja a fenti lelkesedést, állásfoglalásuk szerint a SETI észlelések Rio-skáláján 0-1 körülire értékelték az észlelés esélyét, ami az elenyésző kategóriát jelenti. Siemion maga kalibrációs, vagy adatelemzési hibának tulajdonítja a spektrális mintákat, amivel Plavchan is egyetért. Plavchan több elemzési lépésre is rámutat, amik “megrémisztették”, mivel nem vették figyelembe, hogyan befolyásolhatja az adott lépés az eredményeket. Ez szerinte bármilyen tudományos állítást aláaknázna.

felfedes.hu

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése