Hatalmas napkitörés tart a Föld felé

Látványos robbanás rázta meg a Napot: a kitörő részecskék ma este érik el a Földet. A napkitörés zavarhatja a mobiltelefonálást, a GPS-navigációt, de még a repülőgépek utasait is magasabb sugárdózis érheti.

Január 19-én, csütörtökön, magyar idő szerint 16.15 és 17.30 között egy hatalmas robbanás után a Napból részecskefelhő indult bolygónk felé. Ezt rá egy napra egy újabb kitörés követte. A számítások szerint a részecskék ma este ütköznek a Föld légkörével.
A tudósok szerint a napkitörés M3-as fokozatú. Egy ekkora napkitörés nagyságrendekkel növeli azt a sugárzást, aminek a repülőgépek utasai vannak kitéve. Szinte biztos, hogy kisebb-nagyobb mértékben a bolygónk körül keringő műholdakat is megzavarja majd. Ezek a mesterséges égitestek működtetik a GPS-eket, de a mobiltelefonálás is ilyeneken keresztül zajlik. Mikor a Nap részecskéi a Föld mágneses terével ütköznek, létrejön egy ártalmatlan és látványos égi jelenség is, a sarki fény.

Az M3-as osztályúként kategorizált napkitörés az 1401-es jelű napfoltból indult január 15-én délután, a koronakidobódás (CME) a Goddard Space Weather Lab szerint bolygónk felé tart. A szakemberek január 21-re teszik a várható érkezést, mely jó eséllyel erős geomágneses viharokat eredményez. A Washington Post szerint a kitörés torzulásokat okozhat a Föld mágneses mezejében, és - különösen a magasabb földrajzi szélességeken - megzavarhatják a rádiós kommunikációt, ezért a műholdas szolgáltatók és az energetikai cégek erősen figyelik az érkező felhőt.



/paranormal/

3 megjegyzés :

  1. Es ha az elobbi cikk igaz, akkor oroszorszag delebbre eso teruletein is lathatova kell valljon az eszaki feny...

    VálaszTörlés
  2. igen.
    de én már abban gondolkodtam, hogy a napkitörés erejéből kiindulva talán már Magyarországon is lehetne látni elvileg.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Kis webajánló: http://anapmost.blogspot.com

    Jó a blog Edward!!!
    Astroman

    VálaszTörlés