John Titor története

Most, hogy a Global felújítása lassan befejeződni látszik, elkezdtem gondolkodni, hogy esetleg kéne egy cikk. Nem tudtam eldönteni, hogy a múltból keressek ki valamit, esetleg legyek aktuális, vagy valami futurisztikus témát keressek. Nos, mindhárom benne lesz a következő sorokban. Őszintén bevallom, már jó ideje terveztem összehozni a kedvenc témámról, John Titor-ről egy cikket, de egészen eddig nem volt meg hozzá az energiám. Következzen John Titor története: 

Az idő, az időutazás, a jövőbe látás és a párhuzamos univerzumok jó ideje foglalkoztatja az emberiséget, a falusi paraszt embertől kezdve a legnagyobb tudósokig. Több cikkem is szólt már időutazásról (Chaplin időutazója, Svájci óra egy 400 éves sírban, Időutazás: 1.rész, 2.rész) és a jövőbelátásról (Kronovizor 1. rész, 2.rész) de mai cikkem egy egészen különleges esetről fog szólni, mely 14 évvel ezelőtt esett meg, s tartotta lázban az amerikai internetes közösség jelentős részét, majd évekig tartó, jobbára kellemes fejtörési lehetőséget adott nem csak az összeesküvés elméletekkel foglalkozóknak, de a szociálpszichológusoknak, a futurológusoknak és a scifi-kedvelőknek is.

Így az elején a kedves olvasóban bizonyára felmerült az rendkívül bonyolult és összetett kérdés, hogy: "Ki a fene az a John Titor?" tehát kezdjük is innen.

John Titor egy időutazó volt, vagyis minden bizonnyal majd lesz.


Nézzük először röviden, miről is van szó:

Bár a kezdetekről sokan vitáznak, a többség szerint a történet 2000 novemberében indult, amikor egy, az időutazás különböző perspektíváival foglalkozó internetes fórumon felbukkant egy kommentelő, először "Timetravel_0", később a "John Titor" nicknevet használva aki a kontaktus első pillanataitól kezdve sokkolta mindazokat akik elkezdtek beszélgetni vele.

Titor nem kevesebbet állított önmagáról, mint azt, hogy egy amerikai katona, aki a jövőből érkezett (pontosan 2036-ból), hogy megszerezzen egy IBM 5100 nevű számítógépet, melynek rejtett tulajdonsága, hogy képes lefordítani olyan programnyelveket, melyek az APL és BASIC előtt íródtak.

Első dolga volt, hogy fényképeket és fénymásolatokat töltött fel az időgépéről és annak használati utasításából, melyek közül néhányat ebben a cikkben is láthattok.

Ahogy telt az idő, egyre többen kezdték faggatni az ittlétének okáról, az időutazás fizikájáról, és, hogy mit gondol a korunkról.

És a korrektség miatt azt is előre kell bocsájtanom, hogy Titor mindig is hangsúlyozta a párhuzamos világvonalak lehetőségét, így már azzal is, hogy visszautazott és dolgokat mesél a jövőről, meg is változtathatja azt, ezért a jövőről adott információkban szereplő események nem biztos, hogy bekövetkeznek.

Más fórumokon és chat oldalakon is írogatott, köztük egy Art Bell nevű -ma már nem létező- oldalon.

2001. Március 21-én egy utolsó üzenet után nyoma veszett

Most pedig lássuk, kicsit bővebben, miket is osztott meg Titor a küldetésével és a jövővel kapcsolatban: 
Az IBM 5100:

Valóban létező számítógép, melyet a Minnesota-beli Rochesterben gyártottak 1975-ben.John azt állította, hogy rokoni (valószínűleg nagyapa-unoka) kapcsolatban áll az egyik gyártást végző mérnökkel, ezért választották őt erre a küldetésre.

Állítólag a bejegyzéseiből arra lehet következtetni hogy már korábban visszautazott 1975-be és találkozott is a nagyapjával, akitől kapott egy 5100-ast, amit valamilyen módon átalakított, hogy használni tudja 2036-ban.

A magyarázata alapján kellett volna, hogy legyen egyszerűbb módja is a probléma megoldásának 2036-ban. Ha lehet utazni az időben, miért menne vissza egy régi technológiáért, ami számunkra haszontalannak tűnik? Ez egészen addig logikusnak tűnik, míg rá nem jössz, hogy a NASA ma is az interneten vásárol régi számítógép alkatrészeket, hogy karban tudja tartani a rendszereit.

Emellett sok titkos kormányhivatal és a CERN is APL és BASIC előtti programozási nyelvet használ, melyet csak egy IBM 5100-al lehet dekódolni.

Titor egységében 7 másik időutazó tevékenykedik, elsődleges feladatuk, hogy információt és eszközöket szerezzenek be amelyeket arra használnak, hogy a 2015-ös harmadik világháború negatív következményeit orvosolják.

És így érkezünk el a következő pontig:
    A 2036-os világvonal (az ő szavaival "world line") :

    A képen a világvonalak leegyszerűsített ábrája látható, Titor leírása alapján.
    A különböző döntéseink (pontok) új elágazó világvonalakat hoznak létre.

    Titor 1998-ban született, majd fiatalon kezdett harcolni a 2004-es elnökválasztást követő lázongás miatt 2008-ban kitört polgárháborúban. Még a katonai alakulatának, a „Fighting Diamondbacks”-nek a karjelvényét (jobbra) is bemutatta a kommentelőknek.

    2036-ban Floridában él a családjával és a Tampa-i MacDill Légi Bázison szolgál.

    Talán a legfontosabb ezzel kapcsolatban Titor jövőre vonatkozó emlékei közül, hogy a világot egy 2015-ben kitört és három milliárd áldozattal járó világháború sújtotta, amit Oroszország kezdett azzal, hogy megtámadta Európát, majd az USA-t és Kínát. (megjegyzés: hol is tartunk jelenleg?)

    A háború elkerülhetetlen, de Titor ezt nem tartja akkora tragédiának, ugyanis -ahogy érvel-, a hadiállapotban a nagy felfedezések és jelentős találmányok száma ugrásszerűen megnő, ami bizonyos értelemben „kifizetődővé” teszi a világégést. Persze nem szó szerint így gondolja, de a mondandójából így lehet leszűrni a lényeget. Ez egy szükséges rossz, olyan, mint a tarló felperzselése a földművelésben. Lehet, hogy abban a pillanatban nagyon rossznak tűnik és károsan hathat az élővilágra, de az emberiség számára az eredmény inkább pozitív.

    A C204-es időgép fotójáról készült fénymásolat

    2036-ban már nincsenek hatalmas ipari komplexumok, a léthez szükséges élelmiszert helyben termelik meg és főként lokális kereskedelemben forgalmazzák. A virtuális kapcsolattartás helyébe a klasszikus, emberközeli, humán relációk lépnek: személyes kapcsolattartás, beszélgetések, olvasás.

    A vallás és a családcentrikus mentalitás ismét elfoglalja központi helyét, noha a vallás sokkal emberközpontúbb és sokkal kevésbé intézményesített, mint kétezerben.

    Titor például kijelenti, hogy nem tudna néhány mérföldnél távolabb élni a szüleitől.

    2036-ban a szoft-technológiák továbbra is csúcsszínvonalúak, az internet és a távközlési lehetőségek új eredményeket értek el, de ezek megmaradnak az emberi szükségletek kiszolgálóinak. Ezek vannak az emberért és nem fordítva.

    Az UFO-kra és az esetleges földönkívüli civilizációkkal történő kapcsolatfelvételre történő rákérdezésekre Titor a következőt válaszolja: 2036-ban nincsenek új információk ezzel kapcsolatban, de az ő személyes véleménye, hogy az, amit a 20. században mi ufóknak és idegeneknek hívtunk, azok valójában olyan időutazók, akik még az ő idejénél is későbbről valók.

    John szerint a mi világvonalunk és az ő világvonalának temporális (ha jól fordítom: időbeli) divergenciája (tehát az ő világvonaluk és a meglátogatott múlt által létrejött új világvonal közötti különbségek) csak 1-2% (pár tized % is nagyon sok eltérést okozhat). A csapatának fő célidőszakai az 1960 és 1980 közötti évek. Minél távolabb utaznak vissza, az időbeli divergencia annál nagyobb, és egyenes arányban nőnek különféle kockázatok.
    A C204-es időgép áttekintő képe a használati utasításból

    Titor világvonalán az USA 2011-ben polgárháborúval küzd, melynek az egész nyugati civilizációra negatív következményei vannak.A polgárháború csak 2015-ben ér véget a világháború kirobbanásakor.

    2036-ban nincs központosított bankrendszer, pénz és hitelkártyák vannak, ám személyi jövedelemadó nincs.

    Ekkorra az USA fővárosa a Nebraska állambéli Omaha. Az állam 5 föderális régióból áll, melyek élén egy-egy területi elnök foglal helyet.

    A halálbüntetés létezik, akárcsak a nyilvánosan végrehajtott halál- és egyéb büntetések intézménye, valamint a száműzés.

    A C204 fontosabb alkatrészei
    Az időgép

    Titor legelső üzenete:

    "Már majdnem feladtam a reményt, hogy bárki is tudja ki az a Tipler vagy Kerr ezen a világvonalon. Az időutazás alapjainak kutatása a CERN-ben kezdődik egy éven belül, és 2034-ben fejeződnek be az első "időgéppel" melyet a GE (General Electric) épít. Kár, hogy nem lehet képeket posztolni, különben megmutatnám nektek."

    Tehát: Ha minden igaz, és hihetünk Titor-nak, az időgép fejlesztése már most javában folyik a CERN-ben. Titor szerint az időutazás a Kerr-féle miniatűr fekete lyukakon és a Tipler cilindereken alapszik.

    A C204 szinuszoidális mezője (a kézikönyvből)
    A jelenleg is használt gép első működő prototípusát 2034-ben tesztelték. Titor állítása szerint a világvonalán az időutazás nem nyilvános szórakozás, de minden ember tudatában van annak, hogy létezik.

    Ha belegondolunk nem hülyeség. Például ott volt a Nagy Hadronütköztető (LHC) megépítése, ahol bármikor előidézhetnek miniatűr fekete lyukakat.

    Titor leírása szerint a tökéletes fizikai időutazást egy gravitációs torzító rendszer teszi lehetővé. Kétféle mechanizmus létezik, a C204 és a C206. Mindkettő cézium alapú órát használ (A C204 4db-ot, a C206 6db-ot egységenként. A C204-ben 10db, a C206-ban 12db egység van)

    A gép az alábbiakból áll:
    • Erős mágneses mezőben elhelyezett kettős mikroszingularitások
    •  Elektron injekciós gyűjtőcső (?) mely a mikroszingularitások tömegét és gravitációját változtatja meg.
    • Hűtő és röntgen sugárzásos nyomáskiegyenlítő rendszer. 
    • Gravitációs érzékelők (VGL rendszer) 
    • Fő órák (4 vagy 6 db cézium alapú óra egységenként) 
    • 3db fő számítógépes egység

    A C204-essel főleg 50-60 éves időugrásokat lehet tenni (10 évet ugrik egy óra alatt 100%-os teljesítményen)
    Fotó a Corvette-ben
    elhelyezett időgépről

    Hogy ne legyen feltűnő, az időgépet eleinte egy 1967-es Chevrolet Corvette csomagtartójában, majd egy húsz évvel későbbi évjáratú egyterűben (Chevrolet Suburban) rejtették el, illetve ide építették be.

    2001 márciusában John elköszönt az akkorra már több 100 ezerre tehető rajongó táborától.
    Egy utolsó üzenetet hagyott maga után, mely önmagában is felér egy rejtvénnyel:

    „Hozz magaddal egy benzineskannát, amikor a kocsi az útszélen megadja magát”

    Ezután megszüntette regisztrációját és többé nem hallatott magáról.

    Kép a C204-ről ezúttal
    a Suburban-ban elhelyezve
    Nem is csoda, hogy ezután hatalmas kultusz övezte, élénken emlékszek kisebb koromban a tévében is beszéltek róla, több percet is szántak rá a híradóból. Azóta persze sehol nem került többé elő a téma. Minden üzenetét ezerszer átrágták a rajongók az elmúlt 14 évben, rejtett üzeneteket és utalásokat keresve. Persze voltak ellendrukkerek is, akik szerint egy jól megrendezett hoax volt az egész, és mindent megtettek, hogy lejárassák.

     A kérdés továbbra is fenn áll:

    Ha hoax, kinek állhatott érdekében? Ki az aki csak heccből szűk 5 hónapon át eljátszana egy időutazót? Mi több a kérdésekre legtöbbször szinte azonnal válaszolt, sosem kért egy perc gondolkodási időt sem, komoly háttértudással kellett rendelkeznie, és akkor ott voltak a gép tervrajzai, a fényképek... Nem hiszem, hogy ilyesmit csak poénból bárki is megtenne, így szerintem John Titor története ezért olyan hiteles, és ezért marad továbbra is a kedvenc időutazással kapcsolatos témám.

    2 megjegyzés :