Megvan az első élhető bolygó

A Kepler 22-b az első olyan bolygó, ami a lakhatási zónán belül van, vagyis nincs túl meleg és túl hideg se ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén. A NASA szerint tudományos áttörés az űrtávcsőn észlelt első lakható bolygó, az intelligens idegen élet után kutató SETI-projekt munkatársai rádióteleszkópjaikkal civilizáció nyomai után kutatnak majd a 600 fényévnyi távolságra lévő bolygón.

A NASA magyar idő szerint hétfő este jelentette be, hogy a Kepler-űrtávcsővel először figyeltek meg egy a  Földhöz nagyon hasonló bolygót. A bejelentést nagy érdeklődés kísérte, mert előzetesen csak annyit lehetett tudni, hogy a NASA munkatársai és a Kepler-űrtávcső program tudósai mellett jelen lesz a Földön kívüli intelligens élet után kutató SETI Intézet egyik munkatársa. Azért azt nem jelentették be, hogy már fel is vették a diplomációi kapcsolatokat egy földönkívüli civilizációval, de a Kepler 22-b jelű égitest felfedezése a NASA szakemberei szerint mérföldkő az űrkutatásban.

A Kepler 22-b körülbelül 600 fényévnyi távolságra van tőlünk, a Földnél 2,4-szer nagyobb, és egy a mi Napunkhoz hasonló, úgynevezett G-színképtípusú csillag körül kering. A bolygó ráadásul az úgynevezett lakhatási zónában kering a csillag körül, a mérések szerint a bolygó átlagos csillagtávolsága körülbelül 85 százaléka a Földének, vagyis 15 százalékkal van közelebb napjához, mint a mi bolygónk a Naphoz. Így a Kepler 22-b-n az év is rövidebb, 289 nap alatt kerüli meg a bolygó a központi csillagát.

A Kepler 22-b úgynevezett szuperföld, becslések szerint négyszer nagyobb a mi bolygónknál, és egyelőre nem lehet tudni, hogy szilárd, vagy gázbolygó, esetleg felszínének nagy részét folyadék borítja. A Kepler 22-b az első olyan bolygó, amit sikerült azonosítani azóta, hogy februárban 54 bolygójelöltet különítettek el, amelyek vélhetően a lakhatási zónán belül vannak, vagyis központi csillaguktól se nem túl távol, se nem túl közel, éppen olyan távolságra, hogy a víz még folyékony halmazállapotban is előfordulhasson felszínükön.
Az űrtávcsővel egyébként eddig 2326 bolygójelöltek mértek be, ezek közül 207 körülbelül akkora mint a Föld. Az űrtávcső közel százezer csillag fényváltozásait figyeli éveken át, a csillagok körül keringő bolygókra ezen fényváltozások alapján következtet. Ha egy égitest áthalad a nap előtt, akkor annak fényereje alig észrevehetően csökken, ezt az apró változást képes érzékelni az űrtávcső. A Kepler 22-b megtalálásában egyébként a NASA szakemberei szerint nagy szerepe volt a szerencsének: a csillag kiemelt megfigyelésének harmadik napján ugyanis már felbukkantak az első, bolygóra utaló jelek.A konferencián részt vett a SETI-projekt munkatársa is, aki elmondta, hogy a következő időszakban kiemelten vizsgálják majd ők is a most megtalált bolygót. Először rádiótávcsővel vizsgálják majd a bolygót és környékét, értelmes élet jelei után kutatva, majd megpróbálnak úgynevezett technomarkerek nyomaira bukkanni.
Ezek a bolygó légkörében található olyan gázok, amelyek vélhetően magas tecnológiai fejlettségű civilizációkra utalnak. Ilyenek például a Föld légkörében a halogénezett szinhidrogének, például az aeroszol-hajtógázként mesterségesen előállított freon.

Index

10 megjegyzés :

  1. A NASA szerint ez a 11., csak most ennek volt médiája, de szerintem már rég kapcsolatba léptek idegenekkel, pl. a Marson és az Aghartán.

    VálaszTörlés
  2. egyetértek. azzal a háttér technológiával már régen utazgathatnak is a bolygókra.
    a naprendszer se olyan kihalt mint állítják. műholdról készült videók mutatják ahogy egyszerre több nagyon gyors ismeretlen jármű hagyja el a bolygót.
    és ha igaz hogy a föld lakossága most nem egymás ellen kezd háborúzni, hanem egy földönkívüli faj ellen akkor ezek az új élhető bolygók nem is igazán fontosak. a NASA-ban régen nem lehet megbízni.

    VálaszTörlés
  3. Melyik földönkívüli faj ellen küzdünk mi? :O Elgondolkoztam az emberek jövőjéről, és hát csak azt láttom hogy ennek a rossz fejlődésnek lesz most egy aranykora! Hiszem hogy vannak más dimenzióba és így van rá esély hogy egy másik dimenzióban fogunk kikötni 2012 december 21 én. Tudni illik hogy nagyon régen mikor még ember nem volt ezen a bolygón akkor is voltak már itt földönkívüliek. Pl Atlantisz! Voltak nagyon szép idők mikor az ember boldogan élt különböző teremtményekkel, de ezek eltűntek, voltak törpék óriások, sellők stb. Hiszem azt is hogy nagyon sok bolygó lakott már ugyan így emberekkel, így a Marson is van élet és vannak emberek is ott! Sajnos ezeket az információkat mindig eltitkolják! De miért? Most volt ez a különös föld alatti hang, akkor a Nasa bejelenti hogy közelednek nagy űrhajók a föld felé és hogy ez nem kamu, persze egyből rámondták hogy összetévesztették, de akik ott a Nasanál felfedezték ezeket az űrhajókat egyből kiléptek és csináltak egy külön csoportot hogy a valódi dolgokat közöljék az emberiséggel, azt is mondták ha minden igaz 2012 december vége felé érnek ide! Mi van ha tényleg nem vicc az egész és tényleg láttni fogunk focistadion nagyságú űrhajókat? Én azt hiszem nem fogok megijedni mert okuk lesz rá biztosan hogy megjelennek sokan! Várom már azt a napot!

    VálaszTörlés
  4. Ha nem is pont azon a napon, de szentül meg vagyok róla győződve, hogy egyszer el fog jönni az az időszak, amiről beszélsz. Habár igen vegyes érzelmekkel kacsintgatok felé, mert nevezzetek pesszimistának, de gyanítom a "kapcsolatfelvétel" akárcsak a mai napjaink, de szintén a kettősség jegyében fog lezajlani. Rengeteg kérdés merült fel bennem erről az egészről, és csak remélhetem, hogy eléggé felkészült leszek akkor, ha megélem az egészet, és helyesen fogok majd bizonyos dolgokban dönteni. Rengeteg oldalt olvasok folyamatosan a témában, és eddig csak abban vagyok biztos, hogy egy igen érdekes időszak küszöbén állunk, nagyon sok szempontból...

    VálaszTörlés
  5. olvastam valahol, h a holdon élő faj ellen harcolnak a kormányok. de úgy álcázzák, mintha egymás ellen mennének. vagy ilyesmi. sok alapja nincs, de logikusnak hangzik.

    érdekes időszak jön, valóban. már várom mi lesz.
    mindig az az igaz az ilyen "űrbéli eseményeknél" amit elsőre mond a NASA. ha később megcáfolja, ott már valami gyanús.

    VálaszTörlés
  6. abszolút komolytalannak hangzik, de nekem erről az égzengős videóról, a holdról való titkolózásról, az idegen fajjal való kapcsolattartásról állandóan a transformers 3 jut eszembe.

    nincs valakiben ez az érzés ?:D

    egyébként jó az oldal, 2hete olvasom, köszönöm hogy vagy ! :))

    VálaszTörlés
  7. Volt egy dokumentum film a viasat historyn (asszem) amiben orosz meg amerikai katonai tisztek meséltek alról hogy a hidegháborúban nem egymás ellen fegyverkeztek ! Azt mondta az egyik hogy a fenyegetés az űrböl jött .....talán a holdrol ? kitudja de érdekes. Azt is említette h ismeretlen objektumok jelentek meg atomerőművek meg rakétasilók felett és hatástalanná tették az atombombákat!!!

    VálaszTörlés
  8. Amugy mikor én néztem a tranformers 3 at nekem meg pont az jutott eszembe h lenyulták a náci legendát hold sötét oldal stb stb... nézőpont kérdése :D

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok! A Transformers 3 nekem is hozta ezt az érzést,detto mint az X-Akták anno,már más szemmel nézem vissza az epizódokat,biztos van benne némi igazság! Nem tudom,hogy képesek lennénk e mi egy földönkívüli fajjal háborúzni,de nem hiszem.Bár tényleg nem lehet tudni az ok okozati tényezőket,de úgy godolom,ha el akarnák pusztítani az embereket,vagy elvenni a Földet,már megtették volna! Ha miden igaz,elég nagy az Univerzum,sokan eférünk benne! Üdv. pepe

    VálaszTörlés
  10. egy földönkívüli fajjal bármikor háborúba kezdhetünk, ha nem túl fejlettek(tegyük fel a holdiak), és ha a mi háttér technológiánk is eléggé fejlett, akkor viszonylag egyenlő lesz a mérleg. Azt sem tudhatjuk igazából, nem e telepedett meg a naprendszer más bolygóin, pontosabban a gázbolygók holdjain is más faj, nem csak a mi holdunkon. annyi féle népről fajról van tudomásunk, nem hiszem, vagyis nincs értelme, hogy csak úgy naponta millió fényévekről ugrálnak ide. Valamilyen helyi bázisnak lennie kell. a fajok száma és különbözősége/igényei alapján tele lehet velük a naprendszer. az ember alapvetően terjeszkedő, önző típus(sajnos). nem tűr meg a területén másokat, még ha nem is igazán az ő területe, csak igényt tart rá. könnyen el tudnám képzelni, hogy egyszerűen letámadjuk/-ják a naprendszerbe látogatókat. az, hogy nem támadnak vissza és írtják ki a bolygót, azt jelenti, h nem ellenségesek. ha egy fogyatékos gyerek a buszon ütöget, nem fogom pofán vágni és a földig rugdosni. ők is így tekinthetnek az emberiségre: SEGÍTSÉGRE SZORUL!

    VálaszTörlés