Folyadék van a Marson, melyet a marsjáró le is fotózott!

Igazi folyadék nyoma látható a marsjáró által készített fotón a Mars homokjában. A nagyított képen jól látszik, hogy valószínűleg víz folyt végig a talajon. A kövek tövében halványabban, de szintén látszanak hasonló folyadéknyomok.

A Curiosity 2014 augusztus 7-én készítette a képet, de úgy tűnik, hogy a NASA nem vizsgálta, hogy mi látható a képen, vagy legalábbis hivatalosan nem beszéltek eddig róla.

Az eredeti kép a NASA weboldalán:
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/?rawid=0712MR0030300290402561E01_DXXX&s=712

/új világtudat/

Az ilyesmi mint talán tudjátok, nemigen szokott nyugton hagyni.

Ezért fogtam az eredeti képet, és leszedtem róla a vöröses szűrőt amit a marsjáró automatikusan rátesz minden színes képre. (Ezért látszik minden képen egy sivár sárgás vöröses tájnak, pedig a valóságban közel sem úgy néz ki)
Íme az eredmény:

(Ugye mennyivel élethűbb?)

A foltot is közelebbről szemügyre véve nyilvánvalóan víz csordogált ki a sziklák közül.

Talán a NASA azt gondolta, hogy a szűrővel nem lehet kiszúrni, csak ott hibáztak, hogy hülyének néztek minket. (És mindig itt hibáznak.)


Az emberi hülyeségről szólva, sosem biztos, hogy a "marsjáró" egyáltalán a Marson van, ne éljük bele magunkat ennyire. Amatőr csillagászok (akik távcsövei egész profinak számítanak) már készítettek képeket, amikből kitűnik, hogy a Marson kiterjedt tengerek, folyók, erdők vannak, bár nagy része sivatagos. Voltak már arra utaló jelek, hogy sok Marson készített fotó valójában a földön készült. Csak azt nem tudni, hogy mind ilyen-e.

1 megjegyzés :